Nieuws Vlaams Brabant Eerste zonnepanelen in spoorwegberm komen in Vlaams-Brabant

Eerste zonnepanelen in spoorwegberm komen in Vlaams-Brabant

Eerste zonnepanelen in spoorwegberm komen in Vlaams-Brabant

De eerste zonnepanelen in de spoorwegberm zullen verschijnen tussen Bierbeek en Hoegaarden. Infrabel stelt ruimte naast de hogesnelheidslijn Leuven-Luik ter beschikking van een investeerder. Die kan eventueel omwonenden mee laat participeren.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) overlegt al een tijd met spoornetbeheerder Infrabel en federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) over zonnepanelen in de spoorwegbermen. “Infrabel zal deze zomer het bestek voor de eerste loten versturen. In het najaar volgt de aanbesteding”, zegt Tommelein.

Op het traject tussen Bierbeek en Hoegaarden is er mogelijkheid om 50.000 vierkante meter zonnepanelen te leggen. Het is niet de bedoeling dat de opbrengst daarvan naar Infrabel gaat. Het spoor stelt enkel de ruimte ter beschikking van een investeerder, die eventueel omwonenden mee laat participeren.“Dat is ideaal voor burgers die zelf niet de mogelijkheid hebben om panelen te leggen”, stelt Tommelein.

Het spoor kan zelf ook een deel van de energie afnemen. De Nederlandse spoorwegen rijden voor een stuk op windenergie.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.