Al bijna tachtig jaar gaat Capoue prat op het ambachtelijk en authentiek karakter van hun ijs. Daarvoor zetten bijvoorbeeld in op zorgvuldig geselecteerde grondstoffen: hun vanille komt rechtstreeks van Madagaskar, meloenen uit Cavaillon en hun aardbeiden uit Gerpinnes. Vijf jaar geleden nam de familiezaak ook de additieven die in hun recepten gebruikt worden onder de loep.
Uit hun onderzoek bleek dat die additieven, gebruikt om textuur, stabiliteit en mondgevoel te verbeteren, een impact kunnen hebben op de gezondheid en mogelijk zelfs verband houden met diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Daarom besloot zaakvoerder Antoine de Peyerimhoff de recepten te herwerken, zonder die additieven. “Mijn eerste motivatie zijn mijn dierbaren, mijn kinderen die ijs eten”, legt hij uit. “Wie wil hen dergelijke additieven geven, als je steeds meer studies leest die een link leggen met bepaalde aandoeningen?”
Maar het schrappen van die additieven is niet simpel: het gebruik ervan zit diepgeworteld in productieprocessen en alternatieven zijn niet makkelijk te vinden. “We hebben uitgebreid onderzoek gedaan en ontwikkelden uiteindelijk ons eigen mengsel, 100 procent natuurlijk, dat water stabiliseert en emulgeert. Dat mengsel wordt intussen wereldwijd geprezen”, klinkt het trots. “Het biedt ambachtelijke producenten en industriële spelers een écht clean label-alternatief.”