Nieuws Vlaams Brabant Exportaanvragen met bijna negen procent gestegen

Exportaanvragen met bijna negen procent gestegen

Exportaanvragen met bijna negen procent gestegen

Bij Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant werd in 2016 8,8 procent meer exportaanvragen geregistreerd voor landen buiten de EU dan in 2015. Hiermee wordt de stijgende lijn van de voorbije jaren voortgezet. De top drie van exportlanden wijzigde niet, al kenden de nummers twee (Verenigde Arabische Emiraten) en drie (Rusland) wel een sterke stijging. Caterpillar in Grimbergen, Pfizer in Zaventem en AB InBev in Leuven waren in 2016 de grootste exporteurs, samen goed voor bijna 45 procent van de Vlaams-Brabantse export.

Voka Vlaams-Brabant ontving in 2016 maar liefst 34.294 aanvragen om goederen te exporteren naar landen buiten de Europese Unie. Dat is 8,8 procent meer dan in 2015 (31.527). “Hiermee bevestigt onze provincie de stijgende trend van de voorbije jaren, want in 2013 werden er 27.931 aanvragen geregistreerd”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant. De economische waarde van de uitgevoerde goederen steeg met bijna 146,7 miljoen euro tot bijna 2,4 miljard euro.

De top 3 van exportlanden bleef ongewijzigd. Saudi-Arabië stond in 2016 opnieuw ruim op kop, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Rusland. De voorsprong van Saudi-Arabië is wel sterk geslonken. In 2015 werden nog tweemaal zoveel exportdocumenten aangevraagd voor Saudi-Arabië als voor de VAE. Terwijl Saudi-Arabië er in 2016 licht op achteruit ging, groeide de VAE met de helft tot bijna 3.000 exportaanvragen. Rusland verdubbelde bijna: van bijna 1.400 in 2015 naar 2.550 in 2016. De top drie is samen goed voor meer dan een kwart van de Vlaams-Brabantse export.

China bleef op de vierde plaats. Oekraïne werd van de vijfde plaats gestoten door Egypte, dat meer dan verdubbelde van 787 aanvragen in 2015 naar 1.662 in 2016. Gabon, Kazachstan en Koeweit komen nieuw de top tien binnen. Het aantal landen waarvoor exportdocumenten aangevraagd werd, steeg eveneens: van 156 in 2015 naar 171 in 2016.

Het protectionismegevaar vanuit de Verenigde Staten lijkt niet zo groot voor de Vlaams-Brabantse export. Slechts een op tweehonderd aanvragen had de VS als bestemmingsland.

Bij de bedrijven was AB InBev de sterkste stijger in 2016. De Leuvense brouwer kende bijna een verdriedubbeling van de exportaanvragen en kwam zo op de derde plaats in onze provincie. Caterpillar (Grimbergen) en Pfizer (Zaventem en Kortenberg) stonden net als vorig jaar respectievelijk op de eerste en tweede plaats. Hoewel Caterpillar iets minder exportaanvragen deed in 2016, stond het bedrijf nog steeds afgetekend aan de leiding met bijna dubbel zoveel aanvragen als eerste achtervolger Pfizer. Samen was de top drie van bedrijven in 2016 goed voor de helft (49,51 procent) van alle exportaanvragen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.