Jan Desmet Jan Desmet is de nieuwe voorzitter van Fedustria.

Fedustria stelt nieuwe voorzitter aan

ANDERLECHT/GENT - Fedustria, de federatie van de Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie, heeft tijdens de algemene vergadering een nieuwe voorzitter aangesteld: Jan Desmet. Deze laatste neemt de fakkel over van Francis Verstraete. Als vicevoorzitter komt Frank Veranneman (Sioen Groep) aan boord. Voorts richt Fedustria zich tot de overheid met enkele doelgerichte vragen. 

Naar aanleiding van de jaarlijkse algemene vergadering die gisteren plaatsvond in Meise, stelde Fedustria een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter aan: voorzitter Francis Verstraete (Groep Masureel Veredeling) geeft de fakkel door aan Jan Desmet (Decospan). Frank Veranneman komt aan boord als vicevoorzitter.

Kostencompetitiviteit 

Desmet pleit voor het bewaken van de kostencompetitiviteit: “De torenhoge inflatie in België zorgt via het systeem van automatische loonindexering voor een forse stijging van de loonkosten. Dit heeft een contraproductief effect: de koopkracht wordt er onvoldoende door beschermd want de Staat roomt te veel af, en de bedrijven verliezen aan rendabiliteit en concurrentiekracht. De stijgende transportkosten, de schaarste aan bepaalde grondstoffen, enz. leiden mee tot continue prijsstijgingen, waarvan we niet weten welke gevolgen ze finaal zullen hebben", zegt Desmet.

Indexering 

Fedustria pleit er bij de federale regering voor om dringend een indexsprong te voorzien teneinde de loonkostenstijgingen enigszins te milderen. Fedustria pleit ook voor een geplafonneerde index, beperkt tot een forfaitair bedrag boven een bepaalde loongrens. Daarnaast moeten nieuwe regeringsmaatregelen die de loonkosten van de bedrijven verder de hoogte injagen, vermeden worden en minstens onhold gezet worden. Dit betreft bv. de invoering van een individueel opleidingsrecht en verplichte jaarlijkse opleidingsplannen in het kader van de recente arbeidsdeal.

Energie en werkloosheid 

Voorts pleit Fedustria voor een tijdelijk plafond op de energieprijzen voor de industrie, tijdelijke crisissteunmaatregelen zoals de EU het toelaat, een verlenging van het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid overmacht-corona tot minstens eind 2022, het maximale behoud van de fiscale stimuli van het O&O (onderzoek en ontwikkeling)-beleid en vraagt in het kader van de Oekraïne-crisis de genomen en eventueel nog te overwegen EU-sancties tegen het licht te houden van de negatieve effecten op de eigen economie.