Nieuws Vlaams Brabant Filedruk door Uplace nefast voor Vlaams-Brabantse bedrijven

Filedruk door Uplace nefast voor Vlaams-Brabantse bedrijven

Filedruk door Uplace nefast voor Vlaams-Brabantse bedrijven

UPLACE 3Met de mogelijke komst van het winkelcomplex Uplace in Machelen zal de filedruk in Vlaams-Brabant enorm toenemen. Tot dat besluit komen drie verkeersexperten in een mobiliteitsstudie van het winkelproject. De economische gevolgen voor de bedrijven uit de regio zijn volgens het onderzoek heel nefast.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de hoogleraars Dirk Lauwers (UGent) en Kobe Boussauw (VUB) en privéconsultant Ward Ronse. In hun studie sparen ze de plannen van en met Uplace niet. Zo kan het volgens hen niet dat de mobiliteitsmaatregelen eerst jaren na de opening van het complex in Machelen voltooid zullen zijn. Het gaat dan vooral om verbeteringswerken aan de Ring rond Brussel en het openbaar vervoer.

“In de nieuwe studie van het Vlaams Verkeerscentrum om de bezwaarschriften tijdens het openbaar onderzoek te weerleggen wordt de mobiliteitsimpact schromelijk onderschat”, stellen de verkeersexperten. Die studie gaat er vanuit dat door de komst van Uplace het verkeer op de autowegen met 1,71 procent zal toenemen en op de lokale wegen met 6,79 procent.

Die cijfers zijn volgens de experten een zware onderschatting van de realiteit. Het aantal mensen dat met het openbaar vervoer zal komen, wordt dan weer zwaar overschat. De files zullen een zware economische impact hebben. “De jaarlijkse economische kosten zullen zeker 1,7 tot 2 miljoen euro bedragen”, zegt Lauwers.

Unizo en de stad Vilvoorde betrekken dit onderzoek bij hun klacht bij de Raad van State.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.