De Vlaamse digitale innovatiehub Flanders Make stelt Smart Factory Benelux voor. Het initiatief bundelt de krachten met bedrijven om samen de noodzakelijke transformatie naar slimme, digitale fabrieken te realiseren. De Duitse wereldspelers Bosch Rexroth en Pilz werkten alvast mee aan de eerste demonstratiefabriek.
Tijdens de vakbeurs Indumation in Kortrijk werd het initiatief Smart Factory Benelux voorgesteld. Het doel is bedrijven in de Benelux te inspireren om zich bij dit Industrie 4.0 initiatief aan te sluiten. Productiebedrijven kunnen er immers niet meer om heen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder meer te betalen. Wie erin slaagt om hierop in te spelen is de concurrentie voor. “Producten op maat maken aan de prijs en snelheid van serieproductie is een enorme uitdaging”, vertelt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, waaraan ook de KU Leuven meewerkt. “Wie zich aansluit bij Smart Factory Benelux bouwt mee aan een gezamenlijk digitaal productiesysteem om nieuwe toptechnologieën te demonstreren en met elkaar te laten samenwerken in reële werkomstandigheden.”
Bosch Rexroth en Pilz
Het concept van Smart Factory Benelux is van oorsprong Duits. Flanders Make brengt dit concept naar de Benelux, bouwt erop voort en verrijkt het met eigen expertise. De slimme demonstratiefabrieken in Duitsland en de Benelux zullen ook virtueel met elkaar verbonden worden, om ervaring op te doen met geconnecteerde fabrieken. Hieraan meewerken is interessant voor aanbieders van bijvoorbeeld automatiseringstechnologie, robots, IT-oplossingen en voor productiebedrijven die willen uitgroeien tot digitale fabrieken voor de toekomst. De Duitse wereldspeler Bosch Rexroth (30.500 werknemers, 5,5 miljard euro omzet), leverancier van aandrijf- en besturingstechnieken en met een vestiging in Anderlecht, werkte alvast mee aan de eerste demonstratiefabriek. Ook Pilz Group (2.400 werknemers voor ruim 300 miljoen euro omzet), bij ons actief in Sint-Denijs-Westrem, is aan boord. Het bedrijf is een wereldwijde aanbieder van producten, systemen en diensten voor de automatiseringstechniek.
Industriegedreven technologisch onderzoek
Flanders Make legt zich toe op industriegedreven technologisch onderzoek en innovatie samen met en voor grote bedrijven en KMO’s in de Vlaamse maakindustrie. De onderzoeksresultaten zijn toepasbaar bij uiteenlopende bedrijven in de brede maakindustrie, die vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Samen kunnen ze beter en sneller innoveren. Flanders make heeft vestigingen in Leuven, Kortrijk en Lommel.