Als kmo kun je je weinig financiële risico’s veroorloven, waardoor het niet eenvoudig is om te investeren in hoogtechnologische oplossingen. Daarom biedt onderzoekscentrum Flanders Make met het initiatief ‘Innovation Boosting’ de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier haalbaarheidsstudies uit te voeren. Zo kun je als bedrijf op korte tijd innovatieve ideeën testen zonder grote kosten te maken.
Digitale transformatie is van levensbelang als je als bedrijf competitief wilt blijven op de sterk evoluerende markt. De overgang maken naar Industrie 4.0 levert een hele waaier aan voordelen op, waaronder een versnelde groei en betere performantie van producten en productieprocessen. Omdat het zeker voor kleinere bedrijven niet evident is om die stap te zetten, helpt Flanders Make onder andere om snelle haalbaarheidsstudies op te zetten, onder het motto ‘test before you invest’.
“Innovation Boosting is een instrument dat bedrijven toelaat om een technologiesprong te maken op het moment dat zij overwegen om een concreet innovatief idee uit te werken”, vertelt Hendrik Ballegeer, accountmanager Innovation Boosting bij Flanders Make. “Wij bieden de nodige ondersteuning om te vermijden dat bedrijven heel vroeg in het proces investeringen doen die achteraf verkeerd blijken te zijn. Op die manier nemen zij dus geen onnodige financiële risico’s.”
Subsidie voor haalbaarheidsstudie
Concreet doet Flanders Make in opdracht van het bedrijf eerst een voorafgaand technologisch onderzoek en helpt met de nodige administratie een haalbaarheidsstudie voor te bereiden. De versnelde aanvraagprocedure en een verkort beslissingstraject maken dat er snel resultaten kunnen geboekt worden. Nadien kan het traject nog verdergezet worden in de vorm van bijvoorbeeld een ontwikkelingsproject, waarbij de studie in de praktijk wordt gebracht.
Cruciaal is dat de projecten gepaard gaan met een substantiële subsidie van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) van de Vlaamse overheid. Voor kleine bedrijven loopt die zelfs op tot 45% van de totale projectkost. “Tegelijk stellen wij onze infrastructuur ter beschikking, waardoor de bedrijven zelf geen dure aankopen moeten doen”, zegt Ballegeer.
Flanders Make beschikt niet alleen over unieke test- en validatie-infrastructuur verspreid over heel Vlaanderen, maar stelt ook de diensten van meer dan 600 experten ter beschikking. Via het onderzoekscentrum krijgen bedrijven ook toegang tot een uitgebreid ecosysteem van innoverende bedrijven in Vlaanderen.
Digitalisering doorvoeren
Albatros uit Bonheiden, dat orthopedische hulpmiddelen produceert voor mensen met een zware beperking, is een van de bedrijven die al geholpen werden door Innovation Boosting. Albatros maakt haar hulpmiddelen altijd op maat van de klant en experimenteerde daarvoor met een dieptecamera, om het ontwerpproces nog efficiënter te laten verlopen. Maar die oplossing vertoonde onnauwkeurigheden, waardoor nadien nog heel wat manuele aanpassingen nodig waren.
Het corelabo DecisionS van Flanders Make deed via geavanceerde sensortechnologie onderzoek naar de nauwkeurigheid van de opmetingen en reikte via een haalbaarheidsstudie gevalideerde pistes aan. Deze kunnen in een vervolgtraject in de praktijk gebracht worden. “Met de hulp van de experten van Flanders Make kunnen wij de digitalisering verder doorvoeren, van de start van het productieproces tot de aflevering van het eindproduct”, verklaart Johan Aerts, algemeen directeur van Albatros.
Aanvullende knowhow
Ook Peira uit Beerse, een kmo die meetapparatuur voor de medische sector produceert, maakt gebruik van Innovation Boosting om een stap voorwaarts te zetten. Het bedrijf ontwierp jaren geleden een populair toestel om tumoren bij muizen te meten, maar wou starten met de ontwikkeling van een nieuw toestel met een betere resolutie en beeldkwaliteit. Dat apparaat moet voor meer toepassingen gebruikt kunnen worden, zodat de potentiële afzetmarkt vergroot.
Voor het ontwerp van het innovatieve toestel moet er echter een nieuw optisch systeem ontwikkeld worden en Peira beschikt niet over alle expertise om dit alleen te klaren. De aanvullende knowhow wordt in dit geval geleverd door de experten van B-PHOT aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), een coreonderzoeksgroep van Flanders Make.
Geïnteresseerd in Innovation Boosting? Contacteer Flanders Make hier voor meer informatie.
Flanders Make voert technologisch onderzoek met en voor bedrijven. Het onderzoekscentrum ontwikkelt en test toepassingen die de Vlaamse industrie helpt competitiever te worden dankzij product- en productie-innovatie. Flanders Make bestaat uit co-creatie centra in Lommel, Leuven en Kortrijk, de Vlaamse dronecluster EUKA en labo’s bij de vijf Vlaamse universiteiten.