Audi Brussels Foto: REUTERS

Francken bezoekt volgende week Audi-site met defensiebedrijven: voormalige autofabriek wordt mogelijk wapenfabriek

Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) gaat volgende week met enkele defensiebedrijven op plaatsbezoek op de site van de voormalige Audi-fabriek in Vorst. Dat kondigde hij vrijdag aan in De Ochtend op Radio 1.

Francken had op de tweede dag als minister het plan gelanceerd om de fabriek om te vormen tot een wapenfabriek. “Ik geloof heel sterk in dat verhaal.” Of dat zal lukken en op welke termijn, zal afhangen van Audi en de betrokken defensiebedrijven, en eventuele steun van de overheid, voegde hij eraan toe.

Lees ook: Laatste productiedag bij Audi Brussels: verschillende scenario’s voor toekomst site

De minister van Defensie benadrukte dat het niet de bedoeling is om munitie te produceren op de site, een vrees die bij de omwonenden leeft, maar om andere technologie. Francken wees ook op de nood aan tewerkstelling voor de Brusselse jongeren.

Burgemeester Vorst: “niet realistisch”

De burgemeester van Vorst Charles Spapens noemt het idee echter “niet realistisch”. “Ik ben tegen dit idee, dit komt de inwoners van Vorst en de Brusselaar niet ten goede.” De burgemeester beseft dat “de wereld zich in een moeilijke geopolitieke context bevindt”, maar is net daarom gekant tegen de omvorming van de voormalige autofabriek tot wapenfabriek. “Ik ben uiteraard geen geopolitiek expert. Maar indien er een wapenfabriek op het Vorstse grondgebied komt, brengt dat ook enorm veel risico met zich mee voor Brussel.”

Lees ook: Dit was 76 jaar Audi Vorst: doek valt over de Brusselse autofabriek

Volgens de burgemeester worden militaire fabrieken en industrieterreinen namelijk als eerste in het vizier genomen bij een buitenlandse aanval. “Een fabriek direct gelinkt met de bewapening van België, is geen goed idee.”

“Als het gaat over IT-materiaal of andere technologische componenten die nuttig kunnen zijn voor defensie is het misschien een andere zaak. Daartegen zal ik met niet verzetten. Maar die fabrieken mogen geen oorlogsdoelwit zijn.”

Spapens herhaalt bereid te zijn om samen met het gewest en de federale regering op zoek te gaan naar een duurzame toekomst voor de fabriek, die Brussel en Vorst ten goede komen. “Industrie en werkgelegenheid zijn belangrijk voor ons. De toekomst van de fabriek moet verzekerd worden en jobs voorzien voor 4.000 tot 5.000 mensen.”