Nieuws Vlaams-Brabant Fruitbedrijf lanceert nieuwe appelsoort Rubis Gold op Belgische markt

Fruitbedrijf lanceert nieuwe appelsoort Rubis Gold op Belgische markt

Fruitbedrijf lanceert nieuwe appelsoort Rubis Gold op Belgische markt

BEKKEVOORT – Fruitbedrijf Devos is dinsdag gestart met het plukken van de Rubis Gold, een nieuwe appelsoort, die het bedrijf in de Benelux wil lanceren.

“Het ras is ontwikkeld door boomkweker Johan Nicolaï uit Sint-Truiden”, legt Pieter Devos van Devos Group, die het bedrijf samen met zijn broer Wouter leidt. Pieter ken je misschien ook als ruiter en medaillewinnaar op de Olympische Spelen in Tokio. “Het nieuwe ras heeft in eerste instantie zijn weg in Frankrijk gevonden. Wij hebben vorig jaar een eerste areaal van 25 hectare aangeplant. De bomen dragen nu dus al vruchten. De appel is niet te klein, maar ook niet te dik. De hoofdmaat zit tussen de 70 en 80 mm, de perfecte maat voor wat de consument van nu verkiest.”

“De appel heeft een gele kleur, maar onder het zonlicht vormt zich ook een mooie rode blos, wat hem duidelijk onderscheidt van de andere rassen van het moment. Het is een sappige, frisse appel, met een heerlijke smaak. Hij leent zich uitstekend om zo uit het vuistje te eten. Hij wordt ook niet snel melig.”

Pioniersrol

Devos lanceert de appel nu op de Belgische markt en mikt ook op afzet in Nederland en Luxemburg. In Frankrijk wordt het ras al geteeld. “De Rubis Gold leent zich blijkbaar goed voor het kweken in verschillende klimatologische omstandigheden”, legt Pieter Devos uit. “Ook onze warme zomer heeft hij heel goed doorstaan. Specialisten in de techniek van de appelteelt zijn de kweekresultaten kort voor de pluk komen bekijken en laten zich erg positief uit. Voor alle veiligheid hebben wij het perceel wel onder hagelnetten geplaatst, wat een flinke investering vergt.”

Met de Rubis Gold wil Devos Group een pioniersrol in onze fruitteeltregio spelen. “We hebben nu 25 hectare als test aangeplant. Gezien de goede resultaten willen we het areaal met andere plantages uitbreiden. We willen daarmee een voortrekkersrol spelen en ook andere telers de kans bieden om het nieuwe ras aan te planten.” De verdeling van het ras zal via de normale kanalen gebeuren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.