Frites Garage, de naam van de frituur langs de Brusselsesteenweg in Zellik verraadt al wat deze zaak zo speciaal maakt. Ruim een jaar geleden startte Hans Wingels (49) hier met een frituur op de plek waar hij jarenlang een garage en een zaak in tweedehandswagens had. “Al sinds 1993 zit ik in de autoverkoop en in ‘99 kocht ik dit huis om er een tweedehands verkoop voor wagens van te maken en ik deed er ook wat onderhoud en herstellingen voor goede klanten”, zegt Hans.
Een zaak die jarenlang goed gedraaid heeft, tot enkele jaren geleden de normen enorm verstrengd werden. “Nadien kwam nog de vergroening van de autovloot, waarvoor ik niet uitgerust ben. En door corona lag de productie van nieuwe wagens ook maandenlang stil waardoor het nu soms twee jaar wachten is op nieuwe wagens. Daardoor zijn er ook geen tweedehandswagens momenteel. Een kameraad friturist bracht me op het idee om een eigen frituur te starten. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad”, aldus Hans.
Moeilijke start
Al had Hans wel vroeger met zijn frituur willen starten maar door een procedure duurde het twee jaar voor hij zijn vergunning kreeg. “Ik wou eigenlijk alles verkopen toen er toch een overeenkomst kwam. Ik heb de garage dan volledig verbouwd. Waar de burelen waren, kwam de koeltoog en de friteuse. Op de plek van de smeerput kwam de eetzaal.”
Hans’ klanten in de garage schrokken wel van de rare carrièreswitch. “Maar de klanten van de garage komen hier nu frietjes kopen. Zonder veel reclame te maken gingen we open en meteen kwam er veel volk langs”, is Hans tevreden. “Voor de opening ben ik enkele keren gaan proefdraaien bij een bevriende friturist, maar uiteindelijk was het geen al te grote aanpassing. Ik mis mijn oude job ook niet. Integendeel, ik draaide lange dagen en nu heb ik tenminste mijn weekend vrij.”
Perfect gelegen
Want Frites Garage is elke weekdag open tussen 11.30 en 21 uur en in het weekend gesloten. “Een bewuste keuze”, zegt Hans. “We zijn hier goed gelegen aan een drukke snelweg en naast de industriezone van Zellik waardoor het ‘s middags al druk is. Klanten komen hier ook soms gewoon een koffietje drinken. We zijn meer dan een frituur”, aldus Hans.
En dat is niet gelogen. Met een ruime parking, een groot terras en een gezellige eethoek is Frites Garage veel groter dan het standaard frietkot. Met ook meer keuze op het menu. “Als je iets doet, moet je het goed doen”, vindt Hans. “En dus maakten we het hier gezellig en kan je hier ook zelfgemaakte spaghetti of balletjes in tomatensaus komen eten.”