flupke en perzikken Foto: Vlaanderen.be

Gaverse amandelspeculaas en Hagelandse perziken erkend als Vlaams streekproduct

De speculaas “Gavers Flupke” van Bon Appetine uit Gavere en de Hagelandse perziken van Ludo Rosseels uit Aarschot zijn voortaan erkend als Vlaams streekproduct. Dat laat het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) weten.

De twee producten krijgen nu het label ‘streekproduct.be’, zo besliste de Sectorgroep Streekproducten van VLAM. Bakker Kris Demeyer creëerde de amandelspeculaas in 1994. Zijn dochter bakt ze nog steeds in haar koffiebar en winkel volgens vaders recept. De speculaas wordt erkend omdat het volgens de beoordelingscommissie gaat om typische Belgische speculaas met amandelen.

De perziken, die ook een erkenningslabel krijgen, worden geteeld op de Hagelandse heuvelruggen. De lokale rassen zijn terug te voeren tot de periode vanaf 1800. De familie Rosseels startte in 1956 met de perzikteelt, en Ludo Rosseels is vandaag de laatste perzikenteler uit de streek. Ludo verkoop ze aan een kraam langs de Rillaarsebaan in Aarschot.

Afhankelijk van het aantal aanvragen voorziet het steunpunt van de VLAM twee of drie erkenningsrondes per jaar. De erkende producenten mogen voortaan het label gebruiken op hun product en in hun communicatie.

Eetbaar erfgoed

“Met die erkenningen maken we ons eetbaar erfgoed herkenbaarder en stimuleren we de Vlaming om de producten meer te ontdekken”, zegt Jo Brouns (CD&V), Vlaams minister van Landbouw. “Vandaag vertegenwoordigen de Vlaams erkende streekproducten zo’n 300 vakmensen met oog voor traditie en kwaliteit, goed voor 222 verschillende erkende producten.”