De curatoren van het failliete Mare Tours in Rillaar (Aarschot) hebben geen overnemers gevonden. Intussen overwegen de curatoren om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen het reisbureau, omdat ze het bureau slecht bestuur verwijten.
Er is geen concreet bod ingediend voor een gehele of gedeeltelijke overname van het failliete Mare Tours. Het reisbureau, dat 19 vestigingen in Vlaanderen telde, ging eind oktober over de kop. “Er was enkel interesse voor één van de vestigingen, maar dat was voor ons inhoudelijk niet aanvaardbaar”, vertelt curator Steven Nysten. “We aanvaarden wel de biedingen op bepaalde, al geplande groepsreizen die Mare Tours zelf had samengesteld en waarvoor reizigers al voorschotten hadden betaald. Hierdoor zullen deze groepsreizen effectief kunnen doorgaan.”
Schuldenberg
Mare Tours sloot vorige maand de deuren, en liet een schuldenberg van ruim 10 miljoen euro achter. Ondanks dat het bedrijf vorig jaar operationeel winstgevend was, nam de directie veel te grote investeringsrisico’s waardoor de schuldenberg op de duur niet meer te overzien was en het bedrijf in liquiditeitsproblemen kwam. Met het faillissement verloren ook meteen een kleine 40 medewerkers hun job. De aangestelde curatoren overwegen juridische stappen tegen het reisbureau en de bestuurders voor vermeend slecht bestuur.
Vertrouwensbreuk
Maretours werd in 1985 opgericht door Marie-Jeanne Van Camp-Janssens en haar echtgenoot. In 2001 nam de touroperator Thomas Cook het belang van 49 procent van Sunair (later Jetair, nu TUI) over. Anderhalf jaar geleden stapte de reisorganisatie Vayamundo, eigendom van de christelijke vakbondscentrale ACV Bouw Industrie & Energie, in het bedrijf. Volgens het vakblad Travel Magazine kwam het tot een vertrouwensbreuk tussen de drie aandeelhouders. Het discussiepunt was de strategie van het stichtende echtpaar om zich niet langer te beperken tot de zuivere verkoop van reizen (retail), maar ook zelf reizen te organiseren als touroperator.