Nieuws Vlaams Brabant Gerecht pakt sjoemelende Aziatische webwinkels aan

Gerecht pakt sjoemelende Aziatische webwinkels aan

De geblokkeerde goederen.

Gerecht pakt sjoemelende Aziatische webwinkels aan

HALLE/VILVOORDE/ZAVENTEM – In samenwerking met de opsporingsdienst van de Douane Zaventem, de  Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Georganiseerde Economische en Financiële Delinquentie (CDGEFID) en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), voert het parket van Halle-Vilvoorde sinds oktober 2020 meerdere onderzoeken naar ernstige BTW-fraude door Aziatische webwinkels.  Deze worden ervan verdacht consumentengoederen naar Europa te verzenden met frauduleuze douaneaangiften. Intussen is 30 ton aan goederen geblokkeerd op Brucargo in Zaventem. 

Hoe gingen de verdachten te werk? De aan de douane voorgelegde waarde van de goederen (gsm’s, tablets,..) lijkt tot 20 keer lager aangegeven te zijn dan de werkelijke waarde. “De webwinkels worden ervan verdacht op die manier BTW en de importrechten te ontduiken, waardoor ze de producten veel goedkoper kunnen aanbieden dan de webwinkels die wel correct functioneren”, luidt het in een bericht van het parket.

Fraude-technieken 

Nog volgens het parket van Halle-Vilvoorde lijken de importeurs misbruik te maken van dezelfde fraude-technieken als BTW-carroussels.  Zo wordt gebruik gemaakt van gestolen identiteiten van (eerlijke) Belgische bedrijven.  Ook wordt gefactureerd op naam van ‘missing traders’ (slapende vennootschappen die geen BTW meer betalen).   De verzenders zijn brievenbus-vennootschappen uit Hong-Kong.

Drie onderzoeken 

Er zijn momenteel een gerechtelijk onderzoek en twee opsporingsonderzoeken lopende. Na het eerste onderzoek werd bij de diverse logistieke operatoren in Brucargo, aangedrongen op een nauwer toezicht op de verzonden pakketten.  Nadien hebben verschillende operatoren spontaan melding gedaan bij de Douane van gelijkaardige verdachte zendingen.

Professionele kopers gezocht 

Een deel van de in beslag genomen goederen werd reeds geïnventariseerd en wordt via FinShop verkocht.  De meest waardevolle goederen worden via de webshop van FinShop verkocht, de goedkopere artikelen worden per palet aan professionelen verkocht. In het kader van de verdere afhandeling is FinShop op zoek naar professionele kopers die bereid zijn om niet-geïnventariseerde ladingen op te kopen.  Het volume en de diversiteit van de goederen maakt het immers onmogelijk om alles tot in detail te inventariseren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Merchtem, Vilvoorde
Merchtem

Broers Colpan openen tweede AH

VILVOORDE - Mathieu en Gabriel Colpan hebben woensdag hun tweede Albert Heijn-franchise geopend aan het Broekplein (wijk 4 Fonteinen) in… Lees meer