LEUVEN Glashelder Hannelore Smitz

“Glashelder” biedt startende horecaondernemers houvast

Horecaondernemers die een zaak willen starten in Leuven krijgen voortaan “Glashelder” voor de kiezen, een brochure met de regels rond de uitbating van een horecazaak. Het werk maakt deel uit van het horecabeleidsplan. 

Het aantal cafés is vorig jaar in Leuven toegenomen met 26 eenheden, vier zaken sloten de deuren. Nog altijd heel wat enthousiastelingen gaan voor een leven in de horeca. Alleen stelt het stadsbestuur vast dat er heel wat onwetendheid is rond de geldende regels. En daar wil men iets aan doen met “Glashelder”, een infobrochure voor de startende horecaondernemer.

Geldende regulering 

In het boekje worden de vereiste vergunningen opgesomd, maar is er ook ruimte gemaakt voor uitleg rond de geldende regulering van de geluidsnormen, het aantal vereiste toiletten en de camerabewaking. Parallel met de verduidelijking van de regels moet “Glashelder” ook het enthousiasme rond het ondernemen bevorderen. Momenteel zijn er heel wat kandidaat-starters die de spreekwoordelijke kelk aan zich laten voorbijgaan omdat de procedures te ingewikkeld zijn of lijken.

Ondernemersloket op komst? 

Op termijn wil het stadsbestuur ook werk maken van een ondernemersloket, waar mensen ook op één fysiek punt alle nodige info kunnen verkrijgen.