Nieuws Vlaams-Brabant Grenscontroles blijven hét knelpunt op de luchthaven

Grenscontroles blijven hét knelpunt op de luchthaven

Arnaud Feist. Foto De Standaard

Grenscontroles blijven hét knelpunt op de luchthaven

ZAVENTEM – Het structurele personeelstekort aan de grenscontroles op Brussels Airport is een groot probleem voor de luchthaven. Het houdt de opening van nieuwe intercontinentale bestemmingen soms tegen. Dat heeft Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, gezegd tijdens een nieuwjaarstoespraak op de luchthaven. Hij riep de federale regering op “om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen”.

De luchthaven van Zaventem ontving vorig jaar bijna 19 miljoen passagiers, een verdubbeling tegenover 2021 en 72 procent van het niveau van voor de coronacrisis. “We zitten nog niet op de niveaus van voor corona, maar we zijn op de goede weg”, zo zei Feist. “De verdubbeling van het passagiersverkeer was een hele operationele uitdaging, maar we zijn erin geslaagd.”

Toch is er één groot knelpunt op de luchthaven: de grenscontroles. “De agenten van de federale politie hebben hun best gedaan om wachtrijen te vermijden”, aldus Feist, “maar er is een structureel tekort aan personeel bij de luchthavenpolitie. Ik kan niet anders dan bij de federale regering aandringen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.”

Volgens Feist belemmeren de problemen bij de grenscontrole ook “de ontwikkeling van de intercontinentale operaties” van Brussels Airport. Ze zouden geïnteresseerde luchtvaartmaatschappijen doen twijfelen om nieuwe langeafstandsbestemmingen te openen, zegt hij. Ze willen niet riskeren dat hun passagiers urenlang zouden moeten aanschuiven.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.