TIENEN – Iets meer dan 40 handelaars uit de Tiense binnenstad vragen in een open brief het stadsbestuur maatregelen te nemen voor een aangenaam stads-en winkelcentrum. Volgens de initiatiefnemers gaat het beleid eraan voorbij en wordt er veel te weinig kordaat mee omgegaan.
Aanleiding van de open brief is de discussie in Tienen over de afbakening van het handelskerngebied. “Het is een discussie die ik theoretisch wel interessant en wellicht ook opportuun vind”, zegt Bart Debbaut van kledingzaak Gouden Schaar, ” maar die voorbij gaat aan de directe noden van het winkelcentrum: klanten, inwoners en handelaars vragen allemaal een aangename, gezellige, propere en veilige stad. Zaken die zo vanzelfsprekend zijn, dat het beleid eraan voorbij gaat en er – in mijn ogen en die van alle ondertekenaars – veel te weinig kordaat mee omgaat.”
Onverzorgd
De ondertekenaars stellen naar eigen zeggen vast dat heel wat leegstaande panden er onverzorgd bijliggen en dat de straten weinig of niet onderhouden worden. “Kortom, gezelligheid is een woord dat niet meer te rijmen valt met hoe mensen vandaag het centrum zien”, vertellen Debbaut en collega’s.
Voorgestelde maatregelen
Volgens de groep handelaars kan het anders. “We permitteren het ons enkele kleine en eenvoudige ingrepen voor te stellen die het stadscentrum een pak aantrekkelijker en gezelliger kunnen maken. Dan denken we aan een algemeen verbod op het plaatsen van immoborden ’te koop’ en ’te huur’ in het handelscentrum. De grote, schreeuwerige borden wekken de perceptie dat de halve stad leegloopt. Dat is een vertekend beeld dat de consument allicht doet beslissen om elders zijn inkopen te doen. Nochtans hebben we nog heel wat mooie winkels met een ruim aanbod”, aldus Debbaut. Voorts vragen de handelaars het bestuur de eigenaars van de leegstaande panden te verplichten deze te onderhouden en 3D prints aan te brengen over de hele lengte van de etalage. Ook willen de handelaars subsidies voor starters zoals dat al het geval is in Sint-Amands-Puurs en moeten de straten en pleinen een onderhoudsbeurt krijgen voor de openingsuren van de winkels.
Startschot
De open brief zien de initiatiefnemers als een startschot, niet als een kaakslag. “Want dat is deze brief allerminst. Beschouw ze daarom als een positief en constructief signaal”, besluit Debbaut. Burgemeester Katrien Partyka liet verstaan de zaak te zullen aankaarten.