Nieuws Vlaams Brabant Groepsvordering in de maak tegen Newsmonkey

Groepsvordering in de maak tegen Newsmonkey

Groepsvordering in de maak tegen Newsmonkey

newsmonkeyNewsmonkey, het kleine mediabedrijf uit Relegem (Asse), komt zwaar onder vuur te liggen met de beslissing om de crowdfunders uit te betalen en de meerderheid van de aandelen in eigen handen te nemen. Advocate Wendy Michiels liet weten dat een groepsvordering in de maak is. Newsmonkey schuift de hete aardappel door naar MyMicroInvest, eveneens bedreigd met de class action.

De 1.500 crowdfunders die twee jaar geleden Newsmonkey mogelijk maakten met hun investeringen van 50 euro en meer worden uitbetaald. Ze krijgen 11 euro per aandeel. Eén groep investeerders neemt de meerderheid van de aandelen in handen. De nieuwssite ging in januari 2014 van start en is gratis. Bij de oprichting investeerden 1.500 mensen 275.000 euro in Newsmonkey. Dat deden ze aan 10 euro per aandeel. Het eerste jaar werd met verlies afgesloten. De oprichters waren ervan overtuigd dat de site in 2015 uit de rode cijfers zou geraken. Momenteel spreken ze van “een economische stabiliteit, naast noodzakelijke financiering voor verdere investeringen”.

De crowdfunders lijden verlies na aftrek van kosten voor MyMicroInvest. “Zij werden door de onderneming gebruikt”, liet Pascal Paepen weten. “Dit kan het einde betekenen van crowdfunding in België.” De financiële expert betwijfelt of de crowdfunders met die 11 euro per aandeel correct vergoed zijn. Definitive Groove, de vennootschap achter Newsmonkey, zou een jaar geleden een kapitaalsverhoging doorgevoerd hebben tegen 20 euro per aandeel. “In dat geval is 20 euro de minimumprijs om terug te betalen.”

“Uit respect voor de crowdfunders hebben wij gezocht naar een oplossing met een uitkoopprijs die hoger lag dan de instapprijs”, reageerde uitgever Wouter Verschelden op de aanzwengelende kritiek. “De hoge kosten hangen als een schaduw over de financiële transactie. Wij hebben aangedrongen op een correcte regeling voor de crowdfunders, maar hadden geen greep op de eindbeslissing. Die lag bij MyMicroInvest.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Lubbeek
Lubbeek

Familiebedrijf opent office op Ibiza

LUBBEEK – Het Lindense familiebedrijf M&T (Muylaert & Theys), leverancier van relatiegeschenken, giveaways, marketing materiaal en promotietextiel, opent in april… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.