Nieuws Vlaams Brabant Gunstig advies voor aanleg sneltram langs A12 in Vlaams-Brabant

Gunstig advies voor aanleg sneltram langs A12 in Vlaams-Brabant

Gunstig advies voor aanleg sneltram langs A12 in Vlaams-Brabant

De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft dinsdag een gunstig advies uitgebracht voor de aanleg van een tracé voor de sneltram langs de A12 in de provincie. Het traject loopt tussen Willebroek en Brussel-Noord en is een van de drie tramtracés die De Lijn ten noorden en oosten van Brussel wil aanleggen in het kader van het Brabantnet.

Het provinciebestuur ondersteunt volledig het initiatief voor de aanleg van de drie tramlijnen. De uitbouw van een kwalitatief openbaar vervoer wordt beschouwd als een essentiële oplossing voor de zware mobiliteitsproblematiek in Vlaams-Brabant.

In het eigen provinciaal ruimtelijk structuurplan trekt de provincie maximaal de kaart van het openbaar vervoer. De uitbouw van een as langs de A12 is daarbij prioritair. Er wordt ook ingezet op het sturen van de woondynamiek naar geselecteerde kernen langs deze as.

Tot 29 mei loopt een openbaar onderzoek over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan dat de aanleg van het tramtracé mogelijk moet maken. Het regent inmiddels kritiek op diverse onderdelen van het plan. Tussen Wolvertem (Meise) en Londerzeel moet 6,5 hectare bos verdwijnen, er moeten dertien woningen onteigend worden (elf in Meise, een in Grimbergen en een in Londerzeel) en een oprit van de A12 wordt geschrapt.

Over die punten spreekt de provincie zich niet uit. “Wij geven alleen advies binnen onze eigen bevoegdheden en toetsen het voorstel aan ons eigen structuurplan. We dringen wel aan op voldoende overstapmogelijkheden tussen tram en fiets”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels (Open VLD). De provincie wil parallel aan de A12 ook een fietssnelweg aanleggen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.