Nieuws Vlaams Brabant Hagelandse fruitboeren krijgen steun van (sommige) politici

Hagelandse fruitboeren krijgen steun van (sommige) politici

Hagelandse fruitboeren krijgen steun van (sommige) politici

fruitboerenFruittelers, fruitexporteurs en sapproducenten uit het Hageland zaten vrijdag in het Vlaams-Brabantse Geetbets aan tafel met enkele politici van de SP.A-top. Partijvoorzitter John Crombez en de Vlaamse parlementsleden Joris Vandenbroucke en Bert Moyaers steunen de eis van de Hagelandse fruitboeren tot compensatie voor de schade die ze nu al twee seizoenen op rij lijden door de Russische boycot.

“Uit het gesprek bleek dat de Russische boycot de zeer exportgevoelige fruitsector zwaar treft. Elke kilo appelen of peren wordt nu met verlies geproduceerd”, zei Joris Vandenbroucke, fractieleider in het Vlaamse parlement, na afloop.

“De reserves van deze familiale bedrijven raken stilaan uitgeput. Heel wat van de landbouwbedrijven zullen zonder bijkomende overheidssteun een gelijkaardig nieuw seizoen niet meer overleven. Dat zou een zware klap zijn voor de fruitteelt.”

De politici die naar Geetbets afgezakt kwamen, voerden al gesprekken met EU-commissaris voor Landbouw Phil Hogan en Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) over extra steun. Maar ze worden naar eigen zeggen van het kastje naar de muur gestuurd. “Schauvliege zegt dat ze voor eventuele steun door de EU zal worden teruggefloten wegens oneerlijke concurrentie. De EU stelt dat dit probleem op het niveau van de lidstaten moet worden opgelost.”

“We willen dat de EU en Schauvliege voor compensatie zorgen om te voorkomen dat veel van deze familiale bedrijven failliet gaan. Er is een bedrag van 40 miljoen euro nodig om de verliezen te compenseren die de fruitsector de voorbije twee seizoenen leed door de boycot. Om de toekomstige verliezen te verminderen zet de sector in op andere teelten en het aanboren van andere markten. De supermarkten zouden ook een steuntje kunnen geven door zoals in het buitenland wat meer protectionistisch te worden en vooral inlandse appelen en peren aan te bieden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Zaventem
Zaventem

Fransen nemen Zaventems bedrijf over

ZAVENTEM -  Het Zaventemse DigitalScaler is overgenomen door het Franse Wemanity, marktleider in klantgerichte digitale en agile transformaties, Door deze… Lees meer