Nieuws Vlaams Brabant Halle-Vilvoorde-Dilbeek krijgen geen erkenning als centrumstad

Halle-Vilvoorde-Dilbeek krijgen geen erkenning als centrumstad

De stad Vilvoorde kan wel wat impulsen gebruiken.

Halle-Vilvoorde-Dilbeek krijgen geen erkenning als centrumstad

vilvoordeIn de Septemberverklaring raakte bekend dat de Vlaams-Brabantse steden Vilvoorde en Halle en de gemeente Dilbeek samen een soort statuut krijgen van centrumregio. De Vlaamse regering zal de twee steden en gemeente in de Vlaamse Rand met 3 miljoen euro ondersteunen in hun aanpak van zogenaamd grootstedelijke problemen. Voka Vlaams-Brabant juicht de beslissing van de Vlaamse regering toe.

Voka onderhandelde vijftien jaar lang mee in dit dossier. Helaas is er nog geen erkenning tot centrumstad, zoals de organisatie dinsdag voorbarig en foutief communiceerde. Het aantal Vlaamse centrumsteden blijft behouden op dertien. Vilvoorde hoopt al lang als centrumstad te worden erkend. Zo’n erkenning brengt heel wat extra subsidies op.

Met de toekenning van extra middelen worden wel de uitdagingen erkend waar Vilvoorde, Halle en Dilbeek als onderdeel van de Vlaamse rand rond Brussel voor staan. Door de grootstedelijke druk van de hoofdstad deinden ook de grootstedelijke problemen gestaag uit naar de Vlaamse rand met een enorme bevolkingsgroei, een tekort aan scholen en extra kinderopvang, nood aan huisvesting, taalproblematiek en mobiliteitsproblemen tot gevolg.

“Het is zonder meer een hoopgevend signaal dat de Vlaamse regering in besparingstijden toch de nodige middelen uittrekt om die problemen aan te pakken”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant. “De kromme situatie, waarbij erkende centrumsteden met minder inwoners en minder bevolkingstoename zoals pakweg Turnhout een ondersteunende bijdrage ontvangen, wordt daarmee rechtgezet.”

“Het is positief dat Vilvoorde het leeuwendeel van de ondersteuning toegewezen krijgt. Als snelst groeiende stad van Vlaanderen wordt Vilvoorde het meest geconfronteerd met deze uitdagingen.” Voor Voka Vlaams-Brabant is hiermee een belangrijke volgende stap gedaan in de verdere uitbouw van een economisch bloeiende regio.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.