de pomp

Hier voelen horeca-uitbaters zich zo tegengewerkt, dat ze zelf evenementen annuleren

BOUTERSEM - Adaim Van Oeyen, uitbater van dorpscafé De Pomp aan het Dorpsplein in Boutersem, is boos op het gemeentebestuur. “Bij alles wat we willen doen op het plein om wat leven te brengen, worden we tegengewerkt”, aldus Adaim. Ook Sven Muës van God Zei Drank zegt tegenstand van het bestuur te ondervinden bij evenementen. “Uiteindelijk heb ik alles geannuleerd.”

We ontmoeten Adaim op het zomerterras van De Pomp, dat op de hoek van het Dorpsplein gecreëerd is.

“Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om dit te bekomen, maar nu kampen we met de beperking dat dit terras tijdens de weekdagen al om 20 uur moet sluiten. In het weekend mogen we het tot 22 uur openhouden. Maar iedereen weet dat het volk tijdens de warme zomermaanden pas ’s avonds naar buiten komt. We kunnen op minder drukke avonden misschien wat klanten verplaatsen naar ons gevelterras, dat we wel tot middernacht mogen openhouden. Begrijpe wie kan.”

Welke overlast?

Adaim diende ook een aanvraag in om één per maand tijdens de zomerperiode iets te organiseren op het dorpsplein. “De aanvraag is op zich al een hele boterham van twaalf bladzijden en dan is het lang, heel lang, wachten op een goedkeuring. Als er dan toch een goedkeuring komt, krijg je te horen dat het om 22 uur afgelopen moet zijn. Volgens het gemeentebestuur om overlast tegen te gaan. Als we dan vragen om welke overlast het gaat, krijgen we geen antwoord.”

“Navraag bij de politie leert ons ook dat er nog geen enkele klacht van de buurt ingediend is. Sommige evenementen mogen dan wel plots tot na middernacht duren. Beste gemeentebestuur, wij moeten wel leven van onze zaak! De tijd dat je gewoon cafeetje kan spelen, is lang voorbij. Je moet dingen op touw zetten om klanten te lokken. De horeca heeft al genoeg geleden onder corona en nu de hoge energiekosten, waardoor mensen minder op café gaan.”

Kopje onder

“Als er nu niets gebeurt, dreigt het laatste echte dorpscafé van Boutersem kopje onder te gaan, met dank aan het gemeentebestuur, dat zelf enkele jaren geleden een plan heeft goedgekeurd dat meer activiteit in de dorpskern moet mogelijk maken, maar hoe kan dat lukken als je zo tegenwerkt?”

Sven Muës van God Zei Drank wilde in januari aan Après-Ski Party organiseren aan zijn horecazaak in Kerkom. “Mijn aanvraag was binnen van begin september. Drie weken voor het evenement kreeg ik dan eindelijk een goedkeuring, onder de voorwaarde van de toen nog te nemen coronamaatregelen. Nergens vind ik de reden waarom ik drie maanden op een uitspraak heb moeten wachten. En dan rees er nog een probleem, want ik mocht tenten zetten, maar moest wel een doorgang voor de hulpdiensten van vier meter voorzien. De straat is vier meter en half! Ik heb het evenement uiteindelijk gewoon geannuleerd.”

Zeer verdraagzaam

Burgemeester Chris Vervliet (CD&V) reageert. “De inwoners die rond het Dorpsplein wonen, zijn zeer verdraagzame mensen. Vorige week is daar Rock Baatsem doorgegaan en ik heb geen enkele klacht gekregen.”

“Anderzijds willen we dit ook niet te veel rekken. En zo komen we bij deze polemiek”, aldus de burgemeester. “De uitbater van De Pomp heeft ons gevraagd om op het openbaar domein een terras te mogen openen en we hebben dat toegezegd tot 22 uur. Nadien heeft hij gevraagd om dat uit te breiden tot 24 uur, gezien de lange zomeravonden. We hadden begrip hiervoor, maar hebben wel toegevoegd dat er vanaf 22 uur geen muziek meer mocht. Dit blijft de regel uit bekommernis voor de omwonenden.”

"Als de uitbater een gesprek wil over occasionele initiatieven kunnen we daar over van mening wisselen en nagaan wat onder welke omstandigheden mogelijk is. De bekommernis van het schepencollege is overdaad vermijden.”