1 Dries L'Heureux. Credit: Erik Van Eycken.

Horeca comeback: De Ton-Per Sempre vliegt erin met boerenpaarden, viruskiller en ongefilterd bier (video)

HAACHT - De heropening van de terrassen wordt door heel wat horeca-uitbaters enthousiast onthaald. Na maanden kunnen zij eindelijk weer de deuren openen en hun klanten bedienen. Vijf weken lang laten we hen aan het woord in onze reeks "Horeca comeback".  Dries L'heureux van café De Ton-Per Sempre op de Markt in Haacht bijt de spits af. Onderaan de tekst gaat Dries in een video dieper in op zijn viruskiller. 

Dries L’heureux opent zaterdag stipt om 9.30 uur de deuren van zijn terras. Samen met zijn echtgenote Lieve nam hij de verplichte veiligheidsmaatregelen, bovendien wordt het terras extra groot. “We zorgen voor een veilige omgeving voor klanten en personeel”, luidt het.

Meer dan een half jaar geleden ging het populaire volkscafé in Haacht op slot waardoor het koppel tijdelijk het nachtleven omruilde voor een regulier dagleven. Toch is Dries L’heureux meer dan tevreden opnieuw aan de slag te kunnen gaan. Ook al moet hij om 22 uur de deuren sluiten, zorgt hij zoals gebruikelijk voor enkele originele invalshoeken om de heropening in de kijker te plaatsen.

Ongefilterd bier en boerenpaarden

“Uiteraard volgen we de spelregels maar de opening willen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Brouwerij Haacht gaf ons de toelating om als eerste café buiten de brouwerijmuren de ongefilterde Primus te schenken, een unicum. Het bier is alleen verkrijgbaar in de brasserie van de brouwerij, Het Brouwershof, enkele kilometers verderop. Meer nog, het eerste vat zal door de brouwerij om iets voor half tien zaterdag door twee boerenpaarden en kar worden aangeleverd. Om de bezoekerscapaciteit te verhogen maar ook om te anticiperen tegen mogelijk regenweer, komt er op de Haachtse Markt een extra grote tent.

Wrange nasmaak

Ook al kijken de uitbaters uit naar de opening, ze blijven zitten met een wrange nasmaak: “we kregen de afgelopen maanden te maken met overvolle bussen, trams en treinen, warenhuizen en doe- het-zelfzaken. Dat was voor de regering blijkbaar minder een probleem. De horecasector die het laatste jaar de meeste inspanningen heeft gedaan om te mogen ondernemen, bleef intussen dicht. Wij dagen experts, virologen en politici wederom uit om te bewijzen dat het in onze zaak minder veilig is dan in bovengenoemde sectoren”, wil Dries graag kwijt.

Viruskiller 

Daarom investeerde hij in een luchtzuiveringssysteem genaamd The Viruskiller: “Hiermee garanderen we in de zaak 99,9% zuivere lucht. We verwachten een moeilijk najaar en willen met dit systeem anticiperen om onze zaak opnieuw te laten renderen en een veilige omgeving te garanderen voor ons personeel en onze klanten", aldus nog Dries.

Stadswachten

L’heureux hekelt ook de manier waarop de overheid omging met de opening van stadsparken: “Eigenlijk waren het grote terrassen. De overheid kon dit niet in goede banen leiden en houdt de horeca nu verantwoordelijk om dit wel te doen. Wij worden gebombardeerd tot stadswacht, want als het niet goed loopt, zijn wij de gebeten hond”, concludeert hij. Hij sluit af met een positieve noot: “Mijn vrouw en ik hebben onze klanten erg gemist. Samen met onze 18 personeelsleden leggen we vanaf zaterdag de klanten opnieuw in de watten.”