Nieuws Vlaams Brabant Hygiënespecialist doorbreekt taboe rond menstruatiearmoede

Hygiënespecialist doorbreekt taboe rond menstruatiearmoede

Hygiënespecialist doorbreekt taboe rond menstruatiearmoede

ANDERLECHT – Zo’n duizend hygiëneproducten, zoals maandverband en verzorgende wasgels, worden verdeeld onder vrouwen die leven in een moeilijke leefsituatie. Daarmee bundelen het Anderlechtse Saforelle, expert in intieme verzorging, en het solidariteitsproject BruZelle de krachten om het taboe rond menstruatie en menstruatiearmoede te doorbreken. De initiatiefnemers werken daarvoor samen met OCMW’s, centra voor dag- en nachtopvang, voedselbanken en buurthuizen in de regio Leuven en Brussel.

Ook in Vlaanderen is er menstruatiearmoede. Uit een recent onderzoek van Caritas Vlaanderen, bij 2.600 meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar, blijkt dat 1 op de 8 soms niet genoeg geld heeft om maandverband of tampons te kopen. Bij meisjes en vrouwen die in armoede leven, loopt dat zelfs op tot 45%.

Pakketten 

Reden genoeg voor Saforelle om in actie te schieten. De producent, met meer dan 30 jaar ervaring in hygiëne en intieme verzorging, klopte daarvoor aan bij BruZelle. Deze jonge vzw zamelt maandverband in, verpakt dit in stoffen zakjes die door vrijwilligers gemaakt worden en verdeelt deze pakketjes vervolgens gratis en discreet aan mensen in moeilijke leefomstandigheden. Ter gelegenheid van Menstrual Hygiene Day” werden 270 pakketten samengesteld met de bedoeling ze te verdelen onder vrouwen die soms niet genoeg geld hebben om tampons of maandverband te kopen. 

Basisrecht 

Louise Thevelin, Brand Manager Women’s Health bij Saforelle: Op deze manier willen we ons steentje bijdragen aan een maatschappelijk probleem en mee het taboe rond menstruatiearmoede doorprikken. Want hygiëne, ook voor de intieme zone, is een basisrecht voor iedereen. Je mag het belang ervan niet onderschatten. We hopen dat onze verzorgingsproducten heel wat vrouwen zullen helpen, ook om het vertrouwen in hun intimiteit terug te winnen”, besluit Thevelin. 

Overname 

Saforelle behoort tot het Franse Laboratoires Iprad (1989°) dat begin dit jaar is overgenomen door Biocodex Benelux, gespecialiseerd in microbiota.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.