Nieuws Vlaams Brabant I-care voorspelt nauwkeurig industriële storingen

I-care voorspelt nauwkeurig industriële storingen

I-care voorspelt nauwkeurig industriële storingen

LEUVEN – Het bedrijf I-care, met onder andere een vestiging in Heverlee, gebruikt artificiële intelligentie om te voorspellen wanneer machines onderhoud nodig hebben. Het ontwikkelt deze technologie in zijn vestigingen in  Heverlee en Bergen, en is uitgegroeid tot een wereldspeler met meer dan 450 werknemers – mede dankzij de grote troeven van België, zegt CEO Fabrice Brion bij zusterkrant De Standaard.

I-care is gespecialiseerd in ‘predictief onderhoud’ van machines. Dat houdt in dat verschillende parameters zoals trillingen, temperatuur en geluid continu gemonitord en geanalyseerd worden. Op basis daarvan kan I-care voorspellen wanneer een machine stuk zal gaan, zodat ze tijdig onderhouden of hersteld kan worden.

Alleen maar voordelen 

Predictief onderhoud heeft voor de industrie alleen maar voordelen, verduidelijkt CEO Fabrice Brion bij De Standaard. Om te beginnen financieel: om machines te onderhouden moet de productie stilgelegd worden, en een productielijn die stil ligt, brengt niets op. Door onderhoud te doen wanneer het echt nodig is, kan een bedrijf dus rendabeler produceren. Tegelijk wordt vermeden dat een machine stuk zou gaan door een gebrek aan onderhoud. Een defect kan immers zware gevolgen hebben: denk aan brand, milieuschade, gewonden of zelfs doden. En door tijdig onderhoud blijft de productiekwaliteit ook gewaarborgd. Dankzij predictief onderhoud wordt een industriële installatie dus veiliger, productiever, rendabeler en minder vervuilend, vat hij samen.

Big data en AI 

Het onderhoud van machines is zo oud als de industrie zelf, maar I-care heeft die sector veranderd door er een belangrijke laag technologie en innovatie over te leggen, I-care heeft eigen technologie ontwikkeld en gepatenteerd voor draadloze sensoren die de nodige gegevens verzamelen. Het platform I-See zorgt ervoor dat die verwerkt kunnen worden. De enorme hoeveelheid gegevens die de sensoren registreren – big data, in het vakjargon – moeten immers vertaald worden in relevante informatie. I-care gebruikt daarvoor artificiële intelligentie. “We verzamelen zoveel gegevens dat het menselijk brein niet meer volstaat om deze te analyseren”, verduidelijkt Brion. “Daarom hebben we algoritmes ontwikkeld die deze gegevens continu verwerken.”

Infraroodcamera 

Het systeem gebruikt een infraroodcamera om de warmte te meten die het menselijk lichaam uitstraalt. Als het systeem een verhoogde lichaamstemperatuur vaststelt, geeft het automatisch een waarschuwing. Het kan ingezet worden in publieke ruimtes zoals luchthavens en sportstadions, maar ook aan de ingang van bedrijven en scholen. “De technologie om dat te doen, hadden we al. De enige uitdaging was om het systeem nauwkeurig genoeg te maken. Bij een machine die 400 graden warm wordt, speelt het geen rol als je een foutmarge van 4 graden hebt. Een normale lichaamstemperatuur is 37 graden, als je er dan 4 graden naast zit is dat een probleem”, luidt het nog.

Gemiddeld 35% groei 

Fabrice Brion richtte I-care op in 2004. Sinds de start realiseerde I-care gemiddeld 35% groei per jaar. “Als je klein bent, is het natuurlijk makkelijk om snel te groeien. Maar we houden dit tempo vol. Het doel is om de volgende vijf jaar met 25% per jaar te blijven groeien. En dat lukt , ondanks de coronacrisis.” I-care werkt in een nichemarkt, en moest dus buiten de landsgrenzen gaan om te groeien. Het bedrijf heeft filialen in 11 landen en klanten in 55 landen.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.