Het icovid-project ging in maart 2020 van start. Het Leuvense Icometrix, gespecialiseerd in AI-oplossingen voor medische beelden, ging daarbij een samenwerking aan met UZ Brussel, KU Leuven, VUB en imec om te onderzoeken hoe men longscans kan gaan inzetten in de COVID-19 pandemie en welke AI-software hiervoor nodig zou zijn. De AI-tool icolung was geboren. “Met icolung wilden we longscans gaan inzetten als triagetool. Door gebruik te maken van CT en met behulp van de AI-analyses konden we patiënten met verdachte longletsels vroegtijdig opsporen en met voorrang laten testen. Gedurende de drukste periodes werd zelfs iedereen die als patiënt het UZ Brussel binnenkwam gescand, ook als middel om COVID-19-uitbraken in het ziekenhuis te voorkomen”, zegt professor Johan De Mey van VUB-UZ Brussel.
Schaalvergroting
Het icovid-project bouwt nu verder op de ontwikkeling van icolung en zet in op schaalvergroting, ook met en dankzij de inzet van gerenommeerde onderzoeksinstituten zoals King’s College London, Universitätsklinikum Heidelberg, University of Oxford, Maastricht University, de Universiteit van Luik en het Centre Hospitalier Universitaire van Luik. De partners zullen ook samenwerken met The Medical Cloud Company om naast CT-beelden, andere klinische informatie in de modellen te verwerken. Icovid wordt uitgerold over 800 ziekenhuizen in Europa.
Langetermijneffecten
Icovid wil verder nog meer gaan inspelen op de snel evoluerende behoeften van de COVID-19 pandemie. Zo wordt er geschat dat ongeveer 2% van de COVID-19 patiënten symptomen hebben die langer dan drie maanden duren, Chronisch Covid Syndroom (CCS) genoemd. Met de verbeterde software zal het consortium ook deze nu nog grotendeels onbekende langetermijneffecten van COVID-19 beter kunnen gaan voorspellen. Door patiënten te kunnen identificeren die kans hebben om CCS te ontwikkelen, opent voor ziekenhuizen mogelijkheden om de zorg beter aan te passen en de lasten beter te verdelen.
Dokter Dirk Smeets, icovid projectcoördinator, en CTO bij icometrix: “dit project stelt ons in staat om verder aan te tonen dat AI, en medische technologie in het algemeen, waarde kan toevoegen aan klinische beslissingen en kosten kan besparen. Ik ben ervan overtuigd dat icolung zal profiteren van het advies, de klinische expertise en de kritische evaluatie van gerenommeerde academische centra in ons consortium”.