1 Huis Delsart op de Leuvense Bondgenotenlaan.

Bijzonder handelspand wordt haven voor vrouwelijk ondernemerschap

LEUVEN - Huis Delsart, het iconische winkelpand op de Bondgenotenlaan in Leuven, wordt een haven voor vrouwelijk ondernemerschap. Dat maakte de Koning Boudewijnstichting bekend.

Een huis waar handgemaakt meesterschap van vrouwen groeit en bloeit. Een huis waar excellente makers een plaats krijgen, met een eigen werkplek, atelier, workshop en/of verkoopplaats. Dat wordt het vernieuwde Huis Delsart, dat tegen eind 2023 de deuren zal heropenen.

Vrouwelijk ondernemerschap

Martine Delsart, de intussen overleden uitbaatster van lederwaren Huis Delsart, liet het beschermde pand na aan de Koning Boudewijnstichting, die op haar beurt kantoor Miss Miyagi inschakelde om mee na te denken over de toekomst van het iconische handelspand op de Bondgenotenlaan. In de wetenschap dat de geest van het pand bewaard moest blijven kwam de specialist in bijzondere vastgoed-en herbestemmingsprojecten met het idee op de proppen dat Huis Delsart een haven moest blijven voor vrouwelijk ondernemerschap, van ambachtelijk meesterschap en van excellentie.

De Maekerij

De bestemming ligt helemaal in die lijn: Huis Delsart geeft vrouwelijk meesterschap een plek in Leuven. De exploitatie van Huis Delsart komt in handen van De Maekerij vzw (Femma vzw). Onderneemsters van wie de zaak draait om een handgemaakt kwaliteitsproduct, zullen er een atelier, werkplek en/of verkoopplaats kunnen huren. Er zal ruimte zijn voor workshops, netwerken en events. “Zo zal Huis Delsart uitgroeien tot een ‘Huis van het Ambacht’, een plek waar ondernemend meesterschap een podium krijgt en kan groeien en bloeien”, luidt het in een bericht.

Restauratie

De Koning Boudewijnstichting zorgt als eigenaar van het pand eerst voor een grondige restauratie van de winkel, de woning en het atelier. De familiezaak Delsart startte in 1840 als leerlooierij in de Brusselsestraat. In het begin van de 20ste eeuw kwam de winkel aan de Bondgenotenlaan er. Het pand met zijn leerverwerkingsatelier is beschermd en maakt ook deel uit van een beschermd stadsgezicht. De restauratie gebeurt dus in nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid. Deze werken worden uitgevoerd in 2022 en 2023. Volgend jaar zal De Maekerij een oproep lanceren naar mogelijk geïnteresseerde vrouwelijke ambachtelijke onderneemsters.