Nieuws Vlaams Brabant Imec en KU Leuven bouwen klimaatneutrale parkeergarage

Imec en KU Leuven bouwen klimaatneutrale parkeergarage

Imec en KU Leuven bouwen klimaatneutrale parkeergarage

Imec en KU Leuven beginnen dit voorjaar aan de bouw van een nieuwe klimaatneutrale parkeergarage op campus Arenberg in Leuven. De nieuwe garage zal 750 plaatsen tellen, waarvan Imec twee derde zal innemen en de KU Leuven een derde. De vermoedelijke start van de werken is april 2017. Nog voor het einde van het jaar zouden de werken volgens de planning voltooid moeten zijn.

De plaatsen in de parkeergarage vervangen een voorlopige openluchtparking, die opnieuw met groen wordt ingevuld, en bestaande parkeerplaatsen die in het nieuwbouwproject Quadrivium plaats zullen maken voor een nieuwe grote aula en een nieuwbouw Natuurkunde.

Er werd gekozen voor een volledig open garage. Geen evidente oplossing want de Europese richtlijnen raden daarbij aan om in hellingbaanverwarming te voorzien. Die is nodig om vorstvorming op open steile hellingen te vermijden en ervoor te zorgen dat wagens bij vriestemperaturen niet beginnen te schuiven. Deze verwarming en ook de werking van de liften en de verlichting zullen volledig gecompenseerd worden door de opbrengst van fotovoltaïsche panelen op het dak. Daardoor zal de nieuwe parkeergarage volledig klimaatneutraal functioneren.

“We hebben voor de meest energiezuinige oplossing gekozen”, zegt Wim Mennes, directeur building and facilities van Imec. “De hellingbaanverwarming zal tot een absoluut minimum beperkt worden en alleen bij vriestemperaturen functioneren. Met duizend vierkante meter aan zonnepanelen op het dak zal de energievraag van de verwarming, de liften en de verlichting volledig beantwoord worden.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.