Nieuws Vlaams-Brabant Imec fusioneert met iMinds

Imec fusioneert met iMinds

Imec fusioneert met iMinds

imec towerImec fusioneert met iMinds. Dat maakten de twee Vlaamse onderzoeksinstellingen vrijdag zelf bekend in het Huis van de Toekomst in Vilvoorde. De krachtenbundeling moet leiden tot “een hightech onderzoekscentrum van wereldklasse voor de digitale economie”. In praktijk wordt iMinds een businessunit van het Leuvense onderzoekscentrum.

De raad van bestuur van het Interuniversitair Micro-electronica Centrum (Imec) zette het licht op groen voor de intentie tot fusie. Bij iMinds in Gent gebeurde net hetzelfde. In een latere fase zal de intentie omgezet worden in een fusieprotocol. Beide onderzoeksinstellingen willen al tegen het einde van dit jaar als één organisatie opereren.

De fusie moet de technologie- en systeemexpertise van 2.500 Imec-onderzoekers uit zeventig landen combineren met de digitale knowhow van een duizendtal onderzoekers van iMinds.

“Het gaat niet om een overname van iMinds door Imec”, zegt Luc Van den Hove, de ceo van Imec. “Het gaat om een verbreding.” iMinds wordt een businessunit van Imec en blijft opereren vanuit Gent. “We gaan voor the best of both worlds.”

“Met deze fusie willen we Vlaanderen op de kaart zetten”, stelt Danny Goderis, de ceo van iMinds. “De ambitie is duidelijk: we brengen 3.500 toponderzoekers samen met een ecosysteem van Vlaamse bedrijven en starters. We willen maximale regionale impact.”

De omzet van Imec bedroeg vorig jaar 430 miljoen euro, die van iMinds 58 miljoen euro. Vorig jaar kreeg Imec 48 miljoen euro van de Vlaamse overheid, iMinds 28 miljoen euro. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) kondigde aan dat de Vlaamse overheid 3 miljoen euro subsidie zal uittrekken voor de nieuwe organisatie.

Imec verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica en nanotechnologie. Het koppelt de innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ict, gezondheidszorg en energie. iMinds heeft een knowhow opgebouwd rond onderzoeksthema’s. Zoals het internet of things, digitale privacy en beveiliging en datascience, het omzetten van ruwe data in kennis.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.