Nieuws Vlaams Brabant Insectenburger in het schoolrestaurant

Insectenburger in het schoolrestaurant

Insectenburger in het schoolrestaurant

Het Heilig Hartinstituut in Heverlee (Leuven) zet drie jaar lang insecten op de menukaart. Met het klimaatproject To meat or not to meat worden de leerlingen van de tweede graad gesensibiliseerd voor het eten van insecten via praktische kooklessen, gewone lessen en een tentoonstelling.

Insecten eten? Het is nog niet evident, maar stilaan toch al ingeburgerd. En zelfs aan een opmars bezig. Insecten eten zou duurzamer zijn dan het eten van gewoon vlees. Er zijn immers minder energie, land en water nodig voor de kweek ervan. Bovendien is het gezond, voedzaam en onverwacht lekker.

Daarom startte het Heilig Hartinstituut met het insectenproject. De leerlingen krijgen in het schoolrestaurant de kans om voor een insectenmenu te kiezen. Daarop prijkt onder meer een onvervalste insectenburger.

“We hebben de ambitie om van Vlaams-Brabant een klimaatneutrale provincie te maken tegen 2040”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid. “Maar dat kunnen we niet alleen realiseren. Jongeren zijn onze toekomst en daarom een van onze belangrijkste doelgroepen.”

Uit een provinciale klimaatstudie blijkt dat voeding een belangrijk deel van de totale CO2-uitstoot uitmaakt. Zo zou het aandeel van voeding vergelijkbaar zijn met de CO2-uitstoot door woningen van alle gezinnen in Vlaams-Brabant samen. “We hechten veel belang aan dit project omdat het inzet op alternatieven voor onze huidige voedingsgewoonten en dat specifiek voor een doelgroep die in de toekomst de klimaatproblematiek zal moeten aanpakken”, zegt Roefs.

Het insectenproject van het Heilig Hartinstituut wordt vrijdag voorgesteld. De leerlingen maken zelf insectenhapjes die ze dan laten proeven. Daarna wordt de tentoonstelling To meat or not to meat geopend. Het project krijgt de steun van de provincie Vlaams-Brabant, de intergemeentelijke vereniging IGO en hogeschool UCLL.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Brussel, Leuven
Brussel

Van Avermaet ligt onder vuur

LEUVEN/BRUSSEL - Een aantal bestuurders van Bpost vindt dat CEO Jean-Paul Van Avermaet moet opstappen. Dat schrijft zusterkrant De Standaard.  Lees meer

Boutersem, Grimbergen
Boutersem

Connectimmo verkoopt telecomgebouwen

GRIMBERGEN/BOUTERSEM - Connectimmo, de vastgoedpoot van telecombedrijf Proximus, verkoopt telecomgebouwen in Grimbergen en Vertrijk (Boutersem).  Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.