Nieuws Vlaams Brabant Jessica Nanyunja runt bedrijf in bananensap

Jessica Nanyunja runt bedrijf in bananensap

Jessica Nanyunja runt bedrijf in bananensap

Jessica Nanyunja (32) runt in haar thuisland Oeganda een bedrijf dat bananensap maakt. Ze doet dat met de steun van Ondernemers voor Ondernemers uit Leuven. Die vzw bracht haar enkele jaren geleden in contact met Belgische investeerders.

Nanyunja was onlangs op bezoek in Leuven. Vlaanderen is voor de Oegandese onderneemster geen onbekend terrein. Aan de universiteit van Gent haalde ze een doctoraat in voedselveiligheid. In 2008 richtte ze in de Oegandese hoofdstad Kampala haar bedrijf Harmony Nutrifoods op.

“De mensen eten er eenzijdig, ondanks de rijkdom aan producten. Vanuit haar winkel in Kampala verkoopt ze bananensap en whisky zonder alcohol”, zegt Sofie Jacobs. Als communicatiemanager van Ondernemers voor Ondernemers begeleidde zij Nanyunja tijdens haar bezoek en ze trok ook zelf naar het land van Museveni.

“Op haar plantage produceert Jessica een specifiek sap. Ze gebruikt daarvoor twee bananensoorten die in Oeganda niet meer courant of populair zijn. Ze wil haar concept uitbreiden naar een keten van winkels met gezonde voeding.”

Netwerk

Via Ondernemers voor Ondernemers raakte Nanyunja in België aan een lening. “Die komt rechtstreeks van de investeerders. Jessica kreeg 40.000 euro. Nu komt daar 10.000 euro bij.” De investeerders zijn particulieren en bedrijfsleiders.

Het is beter te leren vissen dan vis te geven. Onder dat motto steunt de Leuvense organisatie ondernemers uit het zuiden. Maar Ondernemers voor Ondernemers begeleidt ook de investeerders. Zij screenen het businessplan en waken erover dat ze hun geld terugkrijgen.

“Wij beschikken over zeventig vrijwilligers, van wie vijftien consulenten. Dat zijn bijvoorbeeld ondernemers op rust. Zo bouwen wij ons netwerk uit. Dat bevat momenteel 130 bedrijven.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.