Foto: if / EPA-EFE

Juwelen van Nele (42) mogen tijdens Paris Fashion Week mee de catwalk op tussen bekende namen als Dior, Louis Vuitton en Hermès

Na internationale successen in Polen en Italië zet juweelontwerpster Nele Blanckaert (42) ook voet aan grond in Frankrijk. Dat haar creaties te zien zullen zijn tijdens de Paris Fashion Week is voor de Schepdaalse een ultieme droom die uitkomt.

Zelfs bij minder hippe vogels is de kans groot dat de Paris Fashion Week een belletje doet rinkelen. Het halfjaarlijkse evenement staat al decennia met stip aangeduid in de agenda’s van het kruin van de bekendste modehuizen, en dat is deze herfst niet anders. Klinkende namen als Victoria Beckham, Vivienne Westwood, Hermès, Pierre Cardin, Christian Dior, Louis Vuitton, Givenchy, en Balenciaga stellen in de Franse hoofdstad eind september en begin oktober hun zomer- en lentecollectie 2024 voor.

Omdat mode zoveel meer is dan alleen kledij, krijgt de 42-jarige juweelontwerpster Nele Blanckaert uit Schepdaal de kans om haar steentje, en dat kan je in dit geval letterlijk nemen, bij te dragen aan deze modieuze hoogmis.

Talentenbureau

Met deze unieke kans ziet Nele een droom realiteit worden. “Het was een Amerikaans talentenbureau uit New York dat eind augustus mijn werk op Instagram gespot had, en vroeg of ik geen interesse had om mijn gegevens door te geven”, vertelt Nele. “Daags nadat ik de nodige informatie doorgegeven had, kwam de vraag of ik geen interesse had om mee te werken. Dit is een ultieme droom die uitkomt, ik kan het nog altijd niet goed geloven.”

Veel tijd om het geweldige nieuws te laten bezinken heeft de juweelontwerpster nochtans niet. Nele wordt op 29 september in Parijs verwacht voor een ontmoeting met de ontwerpers, daags nadien is er een grote repetitie, en op 1 oktober is het de grote dag van de show.

Vijlen

“Er is mij gevraagd om in totaal acht modellen te voorzien van juwelen”, gaat Nele verder. “In totaal gaat het om een twintigtal juwelen, waaronder ringen, oorbellen en halskettingen. Er is de afgelopen dagen al enorm veel gevijld en geschuurd, tot zelfs 12 uur aan een stuk, en dat zal de komende periode niet anders zijn. Het is vooral fysiek heel zwaar. Maar eens je even stilstaat waarvoor je het allemaal doet, valt de pijn weg.”

Voor Nele is het de allereerste keer dat ze meewerkt aan een catwalk. Wat de sprong in het onbekende nog groter maakt, is dat ze niet weet voor welke ontwerper en modellen ze juwelen moet voorzien. Maar dat lijkt vooral bijzaak. “Ja, ik heb zelfs al op YouTube naar catwalkfilmpjes gekeken, met extra aandacht voor de juwelen van de modellen”, lacht ze.

“Maar ik ga gewoon mijn ding doen en eigen gevoel volgen, dan komt het sowieso goed”, sluit Nele vastberaden af.