Nieuws Vlaams Brabant Kapitaalverhoging moet start-ups sneller laten groeien

Kapitaalverhoging moet start-ups sneller laten groeien

Imec.istart

Kapitaalverhoging moet start-ups sneller laten groeien

LEUVEN – Het imec.istart Fund krijgt een kapitaalinjectie en groeit van 12,5 miljoen euro naar meer dan 30 miljoen euro. De maximale investering in elke technologische start-up gaat omhoog van 150.000 naar 250.000 euro. Deze kapitaalverhoging moet tech start-ups de kans bieden sneller te groeien. 

“We helpen een nieuwe generatie start-ups uitgroeien tot ambitieuze scale-ups”, zegt Sven De Cleyn, programmadirecteur van het imec.istart-acceleratorprogramma. “Zo investeren we op lange termijn in de transformatie van onze economie die na de COVID-19-pandemie meer dan ooit nodig zal zijn.”

Sneller groeien

Het imec.istart Fund werd in 2017 opgericht met een startkapitaal van 12,5 miljoen euro en een focus op starters die werken met digitale technologieën. De Vlaamse regering en de private partners die mee aan de wieg stonden van het fonds (imec, ING, BNP Paribas Fortis, Telenet en Cronos Groep) voeren nu samen een kapitaalverhoging door tot 30.5 miljoen euro. Dankzij de kapitaalverhoging kan de maximale investering in elke start-up omhoog. Van 150.000 tot maximaal 250.000 euro. Het moet start-ups de kans bieden om sneller te groeien.

“We merken dat er een tekort is aan funding in een vroege fase. Er zijn de voorbije jaren heel wat fondsen opgericht, maar die groeien nu door naar hun tweede fonds en investeren grotere bedragen in latere kapitaalrondes. Zo ontstaat er opnieuw een gebrek aan early stage funding. Die kloof willen we overbruggen door ons plafond op te trekken. Bovendien storten steeds meer start-ups zich op oplossingen met een hardwarecomponent. Ze hebben een grotere initiële kapitaalnood dan start-ups die enkel software ontwikkelen”, zegt De Cleyn nog.

Nieuwe partners

Naast de initiële focus van het fonds op digitale technologie zal er voortaan ook bijzondere aandacht gaan naar duurzaamheid en naar oplossingen met een hardwarecomponent. Om deze evolutie kracht bij te zetten trekt het fonds ook 4 nieuwe partners aan die mee zullen zorgen voor de juiste omkadering: Verhaert, Nuhma, EFIN en Vlaamse EnergieHolding.

Evergreen fonds

Het imec.istart Fund werd ook omgevormd tot een evergreen fonds. Dit betekent dat de opbrengsten uit eventuele exits niet meer noodzakelijk worden uitgekeerd, maar opnieuw kunnen worden geïnvesteerd in een nieuwe generatie start-ups.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.