Nieuws Vlaams Brabant Kappers en schoonheidssalons heropenen op 26 april, horecaterrassen op 8 mei

Kappers en schoonheidssalons heropenen op 26 april, horecaterrassen op 8 mei

Kappers en schoonheidssalons heropenen op 26 april, horecaterrassen op 8 mei

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Het Overlegcomité heeft vanmiddag enkele knopen doorgehakt. Zo zal op 26 april aanstaande de paaspauze aflopen en mogen de horecaterrassen heropenen op 8 mei. 

Op 19 april wordt het reisverbod in ons land opgeheven. Vanaf dan kunnen inwoners van ons land weer naar het buitenland reizen, al wordt het nog steeds afgeraden. Vanaf 26 april zullen we buiten weer met meer mensen op hetzelfde moment mogen afspreken. De buitenbubbel vergroot dan van 4 naar 10 personen. Essentieel blijft daar wel om voldoende afstand te houden en het mondmasker te dragen.

Kappers en schoonheidssalons 

De niet-medische contactberoepen mogen op 26 april de deuren weer openen. Het gaat dan onder meer om kappers en schoonheidssalons, die tijdens de paaspauze de deuren weer hadden moeten sluiten.

Einde reservaties 

Nog op 26 april zal het niet meer nodig zijn om te reserveren in winkels. Tijdens de paaspauze moest je nog een afspraak maken om bijvoorbeeld een half uur in een kledingzaak rond te lopen, dat moet dan niet meer. De coronamaatregelen blijven uiteraard wel gelden. Zo blijft het dragen van een mondmasker verplicht, moet je je handen ontsmetten bij het betreden en verlaten van de zaak en dien je afstand te houden tot anderen.

Buitenterrassen 

De moeilijkste discussie voor het Overlegcomité draaide rond de heropening van de horeca, en dan meer bepaald de terrassen. Onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon en PS-voorzitter Paul Magnette hadden er eerder voor gepleit om die op 1 mei te heropenen, anderen noemden 15 mei een meer aangewezen datum. In zaterdag 8 mei werd een compromis gevonden. Dan mogen horecazaken hun terras weer buiten zetten. Het Overlegcomité houdt echter een stok achter de deur om de heropening te blokkeren wanneer de toestand in de ziekenhuizen tegen dan niet “duurzaam” verbeterd is.

Horeca binnen 

Op langere termijn werd beslist dat de horeca binnen weer open zal mogen zodra het aantal coronapatiënten op intensieve zorg onder de 500 duikt.

Einde avondklok 

Op diezelfde 8 mei wordt de avondklok vervangen door een samenscholingsverbod voor groepen vanaf vier personen. In Brussel gaat dat verbod in om 22 uur, in de rest van het land om middernacht. Het loopt af om 5 uur. Vanaf diezelfde dag mogen we thuis twee personen ontvangen in plaats van één. Ze moeten wel tot dezelfde bubbel behoren.

Testevenementen 

Het wordt vanaf 8 mei ook mogelijk om buiten cultuurevenementen te organiseren voor een maximum van 50 personen.  Vanaf 26 april zijn testevenementen mogelijk. De rest van het ‘buitenplan’ gaat ook in op 8 mei. Het gaat dan onder meer om erediensten met meer dan vijftig personen in openlucht en pretparken die weer kunnen openen.

Zomerplanning 

Op 23 april staat een nieuw Overlegcomité gepland om beslissingen te nemen over de zomer.

 

Bron: Het Nieuwsblad.

Reageer op dit bericht

Sector

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Boortmeerbeek
Boortmeerbeek

Starter van de week: BO HAIR

BOORTMEERBEEK - Aan de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek heeft kapsalon BO HAIR de deuren geopend. Zaakvoerster Brenda Olcas is onze starter… Lees meer