Kessel-Lo heeft er plots twee gloednieuwe ijssalons bij

KESSEL-LO - De zomer nadert en dat zullen de inwoners van de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo geweten hebben. Sinds afgelopen donderdag zijn er met Memorijs en IceMonki twee nieuwe ijssalons terug te vinden. Al werken beide wel met een andere insteek.

Het Baron Augst de Becker Remyplein heeft er met Memorijs een nieuwe attractie bij. Zaakvoerders Emiel en Els (broer en zus, red.) zijn er met medezaakvoerder Marie al maanden aan de slag om hun ijssalon te openen. Op donderdag 18 mei was het eindelijk zover. “We hebben elkaar leren kennen op een cursus ‘ijsbereider’ van Syntra”, klinkt het bij Marie. “Ik ben ook al mijn hele leven bezig met ijs, dus ik wilde daar iets mee doen. Toevallig zochten Emiel en Els nog iemand. Ik ben nu economisch werkloos, omdat ik bij een chocolatier werk. In de wintermaanden is het zeer druk, maar in de zomer heb ik tijd. ”

Els vult aan. “Wij waren op zoek naar een invulling voor na ons pensioen”, zegt ze. “Ik woon boven de zaak, en voordien verhuurde ik hier het pand. Dat deed dienst als winkel. Dat contract eindigde vroegtijdig, waardoor we in alle haast op zoek moesten gaan naar een derde partner. Zo kwamen we bij Marie terecht. Mijn broer en ik hebben nog een andere voltijdse job, dus de zaak draaiende houden met twee was niet mogelijk. De opportuniteit kwam dus iets te vroeg, maar dit konden we niet laten schieten.” Het ijs wordt vers klaargemaakt, maar wat vooral in het oog springt, zijn de eetbare lepels en potjes. “Ze doen een beetje denken aan de soldatenkoeken van vroeger. We vinden het belangrijk om in te zetten op zero waste”, aldus Marie en Els. “Dat willen we ver doordrijven."

Al is Memorijs niet het enige nieuwe ijssalon in Kessel-Lo. Op amper twee kilometer langs de Martelarenlaan opende op exact dezelfde dag IceMonki. Zaakvoerder Marleen had al langer plannen om het ijssalon te openen. “Toen we tijdens de coronaperiode gingen wandelen, viel ons oog op het pand”, zegt ze. “Ik vond dat toen meteen een goede plaats voor een ijssalon, aangezien het langs een fietsroute ligt. Ook de Abdij van Park ligt in de buurt. Het was de bedoeling om vorig jaar te openen. Dat bleek geen evidentie, dus we kozen ervoor om het enkele dagen geleden te doen. Ik heb al ervaring in de branche, en we maken het ijs volledig zelf. We willen niet enkel openen tijdens de zomermaanden, maar zullen het hele jaar open zijn. Binnen is er voldoende zitruimte, en over enkele maanden beginnen we ook met de verkoop van wafels en kleine snacks zoals verschillende soorten pasta en soep.