De doelstelling van de wedstrijd is de kwaliteit van de ambachtelijke bakkers in de picture te zetten. De croissants worden beoordeeld op gewicht, smaak, textuur en roltechniek. Dit jaar waren er 100 inschrijvingen. Een internationale jury beoordeelde alle deelnemers. Diegenen met een score tussen de 90 en 100 kregen een Gouden Croissant overhandigd. Twintig patissiers vielen in de prijzen, waaronder Kevin.
Kevin startte tien jaar geleden als chauffeur voor bakkerij Het Brood, die acht vestigingen in onze regio heeft. “Johan en Bob van de patisserie hadden nog een helpende hand nodig en af en toe ging ik dan eens bijspringen”, vertelt Kevin. “Zij zagen wel potentieel in mij en baas Michel vroeg me of ik het zag zitten om de stiel te leren. En zo werk ik nu al tien jaar op de afdeling patisserie.”
Geleerd van de beste
En op die afdeling maak je taarten en boterkoeken, waaronder de croissant. “Ik heb een masterclass gevolgd bij de befaamde Nacho Ramiro, die officieel de beste croissant van Spanje maakt. Ik heb dus geleerd van de beste.”
Maar wat is de beste croissant dan? “Als je het laatste hapje ervan neemt en je hebt spijt dat het op is”, zegt Kevin lachend.
“De croissant moet tussen 65 en 75 centimeter groot zijn”, gaat Kevin verder. “Hij mag blinken, maar mag niet plakkerig zijn. Elke croissant moet ook praktisch dezelfde vorm hebben. En als je hem open snijdt, moet hij een mooi membraan aan de binnenzijde hebben. Eens je hem in de mond neemt, moet hij smeuïg zijn, maar hij mag geen film vormen, want dan is hij met margarine in plaats van goede boter gemaakt.”
Opnieuw deelnemen
De gouden croissant is elk weekend te koop in de winkels van Het Brood en elke dag in bakkerij Julius, het nevenproject van Het Brood met vestiging in de Bondgenotenlaan in Leuven, waar met een exclusief segment gewerkt wordt. In de winkel in Bunsbeek deelde Kevin zondagochtend alvast gratis gouden croissants uit en die werden heel erg gesmaakt. “Volgend jaar doe ik opnieuw mee, want als je drie keer een gouden croissant wint, krijg je een tricolor beeldje.”
Bij bakkerij Het Brood en Julius zoeken ze nog enthousiaste medewerkers, in alle afdelingen. “Je krijgt heel wat doorgroeikansen, kijk maar naar mij”, zegt Kevin lachend. “Ervaring is geen vereiste, de liefde voor de stiel wel.”