Nieuws Vlaams Brabant KMO’ers hebben baksteen in de maag

KMO’ers hebben baksteen in de maag

KMO’ers hebben baksteen in de maag

foto Klara de NeveStructura.biz, expert in bedrijfsvastgoed uit Strombeek-Bever, deed deze maand een marktonderzoek in de Belgische industriële KMO-markt. “De belangrijkste vraag was: heeft de Belgische KMO een baksteen in de maag?”, zegt Klara De Neve van Structura.biz.  Zowat 170 bedrijfsleiders uit Brussel-Centrum, de Brusselse Rand en de Vlaamse Ruit (Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel) werden bevraagd. Er werd rekening gehouden met de representativiteit van de grootte van het bedrijf (aantal medewerkers) en van de oppervlakte van het pand (in eigendom of in huur).

“Van  de 170 ondervraagden is 33% huurder en 67% eigenaar van zijn industrieel pand”, zegt Klara De Neve. “Bij de eigenaars is 44% al langer dan tien jaar eigenaar van zijn pand. Een kwart van de eigenaars wil verhuizen binnen het jaar. 36% heeft de aanschaf van het pand zelf gefinancierd en 56% plaatst dit in verschillende vennootschappen. 71% van de verhuizers vindt de ligging het belangrijkste criterium waarbij de bereikbaarheid voor de medewerkers een doorslaggevende rol speelt.”

“Bij de huurders spelen een aantal factoren een rol waarom ze huren: financieel (41%), flexibel in ruimte (20%), en een ontoereikend aanbod (23%) dat hen voorlopig noopt om te huren. 46% van de totale steekproef van de huurders wil verhuizen binnen het jaar.   Van die verhuizers vindt 53% de ligging van het pand het belangrijkste criterium, en ook hier speelt de bereikbaarheid voor de medewerkers een doorslaggevende rol.”

De conclusies van de studie in een notendop:

  • De Belgische industriële KMO heeft een baksteen in de maag en 44% van de eigenaarspopulatie is al meer dan 10 jaar eigenaar.
  • 25% van de eigenaarspopulatie wil verhuizen binnen het jaar.
  • Ligging is het belangrijkste criterium bij het aanschaffen van een pand (en hierbij meer bepaald de bereikbaarheid voor de medewerkers)
  • Huurders zijn iets prijsgevoeliger dan eigenaars want: ze huren omwille van financiële redenen (41%),  ze willen verhuizen omdat ze te klein zitten (46% van de totale steekproef van de huurders) en de prijs (32%) speelt na ligging (53%) een relevante rol

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.