Nieuws Vlaams Brabant Kmo’s krijgen vlottere toegang tot financiering

Kmo’s krijgen vlottere toegang tot financiering

Kmo’s krijgen vlottere toegang tot financiering

Kleine en middelgrote ondernemingen en zelfstandigen worden voortaan beter begeleid bij het aangaan van kredieten. De bestaande wet op de toegang van kmo’s en zelfstandigen tot financiering wordt aangepast.

De ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat diverse aanpassingen inhoudt. De huidige wet dateert van 2013. Die bepaalde nieuwe regels voor kredieten die aan kleinere ondernemingen en zelfstandigen worden toegekend. Een rondvraag bij 10.000 kmo’s in ons land leidde tot enkele verbeteringsmaatregelen.

In de eerste plaats wordt de toegang tot financiering voor kmo’s vereenvoudigd. Voorts komt er een specifiek kader voor een transparante en evenwichtige contractuele relatie tussen kredietgevers en -nemers. Ondernemingen krijgen voortaan betere precontractuele informatie voor ze een krediet aangaan en ze worden ook beter begeleid.

Daarnaast wordt de administratieve rompslomp voor microkredieten (lager dan 25.000 euro) verlicht. Zo is de bank niet meer verplicht een toelichting en een ontwerpkredietovereenkomst voor microkredieten te leveren.

Het systeem van de wederbeleggingsvergoedingen wordt aangepast. Het plafond voor de berekenen van die vergoeding wordt opgetrokken van 1 naar 2 miljoen euro voor nieuwe kredieten. Hierdoor kan een kmo een krediet vervroegd terugbetalen tegen een transparante vergoeding. Het toezicht op die wederbeleggingsvergoedingen wordt verscherpt.

De nieuwe wet houdt ook enkele verbeteringen van bepaalde technische onvolmaaktheden in.

Reageer op dit bericht

Sector

Gerelateerde berichten

Sector
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.