dagen zonder vlees

KU Leuven krijgt moestuinbox voor bijdrage aan Dagen Zonder Vlees

Ruim 6,5 miljoen baden aan water en evenveel miljoen wagenkilometers aan broeikasgassen. Zoveel hebben de Dagen Zonder Vlees uitgespaard, besloten de initiatiefnemers op de veertigste en laatste dag. Groepen die in verschillende categorieën voor de grootste ecologische besparing zorgden, wonnen dit jaar een moestuinbox. Laureaten uit Vlaams-Brabant waren onder meer de KU Leuven, KBC en de gemeente Ternat.

De eerste editie van Dagen Zonder Vlees dateert van 2011. In totaal namen sindsdien 113.928 mensen deel. Sommigen doen een dagje mee, anderen houden de hele vasten vol. Voor de diehards waren er vier extra uitdagingen: meer seizoengroenten, minder voedselverspilling, meer plantaardig eten en minder verpakkingen.

De impact op de ecologische voetafdruk precies becijferen is onmogelijk. “Met een vegetarische dag bespaar je zo’n 11 vierkante meter op je ecologische voetafdruk, 1.500 liter water en 2,050 kilogram CO2. Die besparingen komen overeen met twaalf baden en evenveel kilometer autorijden”, zeggen de organisatoren.

Het belangrijkste vinden de initiatiefnemers dat duurzaamheid een gespreksonderwerp blijft. “Bewustwording is de eerste stap. Een ecologische keuze zoals wat minder vlees eten is een volgende. Dagen Zonder Vlees wil aanbrengen dat vlees en vis laten geen straf hoeft te zijn. Integendeel: vegetarisch eten is vaak gevarieerder, kleurrijker, smaakvoller, goedkoper en gezonder.”

In de editie 2017 konden ook groepen participeren. In veertig categorieën streden zij voor de grootste ecologische besparing. De KU Leuven heeft met 745 leden 227.168 vierkante meter bespaard. De KBC met hoofdzetel in Leuven haalde 61.462 vierkante meter, met 312 leden. De gemeente Ternat realiseerde 27.367 vierkante meter, met 98 leden. De Leuvense universiteitsafdeling Fak Letteren haalde met 37 leden 14.832 vierkante meter.