© Google Street View/DBG © Google Street View/DBG

Ladbrokes-filiaal krijgt geen vergunning meer van stadsbestuur: “We geraken er eindelijk vanaf.”

Stad Vilvoorde heeft beslist om het Ladbrokes-filiaal aan de Nowélei definitief te sluiten na afloop van de huidige vergunning. Volgens burgemeester Hans Bonte (Vooruit), die in het verleden al meermaals probeerde om het gokkantoor te sluiten, is er door de nieuwe wetgeving deze keer geen speld tussen te krijgen.

Het Vilvoordse stadsbestuur weigert een convenant af te sluiten met Derby N.V., de onderneming die Ladbrokes in België uitbaat, voor de exploitatie van het wedkantoor in Vilvoorde. Een dergelijk convenant is ten gevolge van de kansspelwet van 7 mei 2019 een essentiële voorwaarde, samen met een positief advies van de burgemeester, om een nieuwe vergunning te bekomen.

Het wedkantoor bevindt zich in het centrum van de stad in de nabijheid van scholen en plaatsen die druk worden bezocht door jongeren. En dat is een doorn in het oog van het stadsbestuur.

“Het college oordeelt dat het uitbaten van een wedkantoor op deze locatie onverenigbaar is met de doelstelling om jongeren en potentiële spelers maximaal te beschermen tegen de nadelige effecten van problematisch gokken en gokverslaving”, zegt burgemeester Bonte.

Precedent

In het verleden werd reeds een aantal pogingen ondernomen om de zaak te sluiten wegens overlast én werden nieuwe aanvragen steeds negatief geadviseerd door de stad.

“We botsten echter steeds op de Kansspelcommissie, die vanuit haar bevoegdheid steeds de kant van Ladbrokes koos en de houding van de stad naast zich neerlegde om toch te vergunnen. De nieuwe wetgeving geeft de burgemeesters en lokale besturen nu meer beslissingskracht. Ik heb mij goed geïnformeerd, ook op het federale niveau bij de auteurs van de nieuwe wetgeving. Het ziet er sluitend uit. Het wordt een beetje een test van de nieuwe wetgeving en dus ook een precedent in Vlaanderen. Maar het goede nieuws is: we geraken er eindelijk van af. Derde keer goede keer dus.”