Nieuws Vlaams Brabant Leuven heeft hem te pakken!

Leuven heeft hem te pakken!

Leuven heeft hem te pakken!

Leuven heeft hem te pakken, de ronkende en prestigieuze Europese klimaatprijs. In het Duitse Essen werd de stad vrijdag door een deskundige jury van de Europese Commissie uitgeroepen tot European Green Leaf 2018. Met deze award wordt Leuven beloond voor zijn inspanningen op het vlak van duurzaamheid en levenskwaliteit. Schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani (SP.A) stond te blinken op het podium. En meer dan terecht.

Ridouani en Katrien Rycken, coördinatrice van Leuven 2030, hadden donderdag in Essen het Leuvense dossier verdedigd voor een onafhankelijke jury van experts. Tijdens de award ceremony werd de prijs na een pittige strijd uitgereikt aan Leuven en het Zweedse Växjö. Het is niet de eerste keer dat twee steden de Europese titel mogen dragen. De winnaars lieten het Duitse Ludwigsburg en tientallen andere steden achter zich.

In Leuven hebben inwoners, bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en de overheid een straffe prestatie geleverd op het gebied van duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Daar worden we nu voor beloond”, zei Rycken. Ridouani noemde het “een memorabel moment voor de stad en Leuven 2030”.

“Vanuit de unieke samenwerking met inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen hebben we de ambitie om van Leuven een van de meest leefbare en gezonde steden van Europa te maken”, stelde Ridouani. “Deze prijs bewijst dat we goed bezig zijn. Het is ook een stimulans om gedurfde keuzes te blijven maken. De European Green Leaf zet Leuven nog steviger op de internationale kaart en opent de deuren naar samenwerking met andere steden.”

Uit het technische rapport van de jury bleek dat Leuven goed scoorde op diverse domeinen, met de vzw Leuven 2030 als extra troef. Samen met de inwoners werken aan een leefbare stad doet Leuven onder meer met Kom op voor je wijk, projecten rond stadstuinieren en de energiecoach. Leuven 2030 gaat nog een stap verder en engageert ook bedrijven, middenveldorganisaties en kennisinstellingen. Die participatieve aanpak viel erg in de smaak van de jury.

Voor mobiliteit kreeg Leuven in het juryrapport kreeg ranking 1, dat is de hoogst haalbare. Voor het verkeerscirculatieplan met de autoluwe zones, het nieuwe fietsbeleidsplan en de inspanningen op vlak van autodelen en fietsinfrastructuur kreeg de stad zeer goede punten. Ook de aanpak op het vlak van klimaatverandering en energie-efficiëntie werd met een hoge score beloond. De maandelijkse CO₂-monitoring, de collectieve wijkrenovaties, de energiecoach en renovatiebegeleider, het gratis energiemonitorplatform EnergieID, de klimaatactieplannen en de roadmap van Leuven 2030 werden goed beoordeeld. Ten slotte konden de inspanningen voor meer groen en water in de stad rekenen op een positieve beoordeling.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.