Nieuws Vlaams Brabant Leuven koopt Molens van Orshoven voor creatieve sector

Leuven koopt Molens van Orshoven voor creatieve sector

Leuven koopt Molens van Orshoven voor creatieve sector

De stad Leuven heeft de 19de eeuwse Molens van Orshoven gekocht. Het pand uit de negentiende eeuw aan de Leuvense Vaartkom was eigendom van projectontwikkelaar Ertzberg. De geplande aankoop werd bevroren nadat een brand op 15 augustus 2016 een vijfde van het 4.500 vierkante meter grote complex had vernielde. Uit onderzoek is gebleken dat de structurele schade beperkt bleef en daardoor werd de koopakte toch nog ondertekend.

Met de aankoop wil Leuven tegemoetkomen aan de grote vraag van de creatieve sector naar betaalbare fysieke ruimte. “We willen zo snel mogelijk culturele organisaties en bedrijfjes uit de creatieve sector onderbrengen in de Molens. Naar ondernemingen denken we vooral aan jongeren en starters”, zegt de Leuvense schepen Mohamed Ridouani (SP.A).

In het gebouw is er ruimte voor werkplekken in verschillende formaten. De aankoopt kadert in het stadsbrede project Vaartopia om de Vaartkom te ontwikkelen tot creatieve long van Leuven en Vlaanderen. Dat streven gebeurt in partnerschap met De Hoorn, Ertzberg, Cas-co, OPEK en projectontwikkelaar ViRiX.

De Vlaamse overheid gaf Vaartopia een subsidie van 3,3 miljoen euro. Met die toelage wil Leuven op termijn de Molens van Orshoven definitief restaureren. Vaartopia is een initiatief van Leuven MindGate, een samenwerkingsplatform dat Leuven internationaal op de kaart wil zetten als kennisregio voor gezondheid, technologie en creativiteit.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Diest, Holsbeek
Diest

3 falingen

HOLSBEEK/TREMELO/DIEST - De ondernemingsrechtbank van Leuven heeft 3 bedrijven failliet verklaard.  Lees meer

Bierbeek, Diest
Bierbeek

Durfkapitalist neemt meerderheid in restoketen

TIENEN/BIERBEEK/DIEST/ZEMST/TERNAT/KRAAINEM/EVERE -  Durfkapitalist Intermediate Capital Group (“ICG”) heeft de meerderheid van aandelen verworven in Lunch Garden. ICG investeert sinds 2015… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.