Nieuws Vlaams-Brabant Leuven krijgt eigen poezencafé

Leuven krijgt eigen poezencafé

Foto hsb

Leuven krijgt eigen poezencafé

LEUVEN – Aftellen voor de poezenliefhebbers, want binnenkort opent in de Parkstraat in Leuven een echt poezencafé. Terwijl je er een koffie drinkt of taart eet, kan je er knuffelen met poezen Anna, Elsa, Lucie en Lizzie.

De vier katten zijn hun territorium al aan het inpalmen, binnenkort zijn er ook klanten welkom in Poescafé in de Parkstraat in Leuven. Het poezencafé is een idee van Helena Berben en Hanna Buttiens.

“Ik werkte tot voor kort in een woonzorgcentrum, maar was toe aan iets nieuws”, zegt Hanna. “Bakken en mensen ontvangen was altijd al iets wat ik graag deed, en ik ben ook een grote dierenliefhebber. Die twee samen brachten me op het idee om een poezencafé te openen.”

Poezencafes zijn heel populair in bijvoorbeeld Nederland en het Verenigd Koninkrijk, maar in België zijn er nog niet veel. Dat er in Leuven geen was, was volgens Helena een groot gemis.

“Ik heb zelf in Leuven gestudeerd, en miste als ik op kot zat wel echt de gezelligheid van een kat. Toen ik hoorde dat Hanna – een vriendin van mijn ouders – met het idee speelde, heb ik meteen contact opgenomen en aangeboden er mee in te stappen. Zo ging de bal aan het rollen.”

Weinig regels

De twee zochten en vonden een huurpand in de Parkstraat. De voorbije weken bouwden ze dat om tot een kattenparadijs. “Origineel dachten we het tijdelijk uit te proberen, maar je doet toch al snel meer investeringen dan je denkt”, zeggen ze. “We wilden dat het echt een leuke plek werd voor de katten, en tegelijk heel gezellig voor de klanten.”

In Poescafé zullen klanten van dinsdag tot zaterdag terecht kunnen voor koffie, gebak en soep. De aanwezigheid van de poezen krijg je er gratis bij. “We hebben niet veel regels. Klanten mogen de poezen geen eten geven, en je moet ze ook laten slapen als ze slapen. Maar verder mag je ze knuffelen zoveel je wil”, zegt Helena.

Veel interesse

Voorlopig lopen er met Anna, Elsa, Lucie en Lizzie al vier kattinnen rond, maar normaal komt er nog een kater bij. “We hebben ook een samenwerking met Zwerfkat in Le(u)ven, dus op termijn kunnen er ook katten bijkomen zowel permanent als voor dringende tijdelijke opvang. Als zij menen dat de katten hier passen, want niet elke kat houdt van de drukte van een café”, klinkt het.

De voorbijgangers kijken er duidelijk al naar uit. Er worden nu al foto’s genomen, en de spelende katten in het rad aan het raam lokken veel bekijks. “We krijgen enorm veel berichtjes van mensen die vragen wanneer we openen. Als we binnen bezig zijn en de deur is niet op slot, komen er ook al heel wat mensen binnen die we dan nog even moeten teleurstellen”, zegt Hanna.

Verwachtingen inlossen

“We willen ons goed voorbereiden, dus de opening is nog even wachten”, zegt Helena. “Belangrijk is vooral dat de katten hier echt op hun gemak zijn. Het interieur kan ook nog wat afwerking gebruiken. We hebben beiden geen ervaring in de horeca dus willen er ook echt wel klaar voor zijn. Want al die mensen die er nu naar uitkijken, dat schept ook wel verwachtingen. We willen het goed doen.”

Wanneer de zaak exact open zal gaan, is nog niet duidelijk. “Maar ons doel is wel voor het einde van de maand”, zeggen de twee.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.