Nieuws Vlaams-Brabant Leuven krijgt nieuwe industriële zone voor hightechbedrijven

Leuven krijgt nieuwe industriële zone voor hightechbedrijven

Foto hsb

Leuven krijgt nieuwe industriële zone voor hightechbedrijven

KESSEL-LO – Langs de Diestsesteenweg, waar vandaag CommScope gevestigd is, komt een nieuwe industriële zone voor de hightechsector. De KU Leuven, stad Leuven en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV slaan daarvoor de handen in elkaar.

Het telecomnetwerkinfrastuctuurbedrijf CommScope besliste enkele jaren geleden om de productieafdeling weg te halen uit Leuven. Alleen de commerciële activiteiten en innovatie bleven er nog gevestigd. Daardoor kwamen ongeveer 50.000 vierkante meter bestaande gebouwen leeg te staan, en ook de terreinen errond zijn onderbenut.

Een kans, volgens de KU Leuven, stad Leuven en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Want Vlaanderen heeft een structureel tekort een ruimte voor de hightechsector. Bedrijven die werken rond telecommunicatie, ICT, nanotechnologie, biotechnologie en de farma-industrie barsten uit hun voegen.

“De nieuwe site moet niet alleen een antwoord bieden op die nood, maar wil ook regionale bedrijven met veel potentieel in Leuven houden. Het gebied vormt een mooie aanvulling op andere locaties in Leuven zoals de Imec-campus, het Arenberg-wetenschapspark, researchpark Haasrode en het toekomstige wetenschapspark Leuven-Noord aan de Eénmeilaan in Kessel-Lo”, klinkt het.

CommScope zal actief blijven op de site, via een huurcontract. Diverse andere lokale en internationale hightechbedrijven toonden al interesse voor de site. “Leuven geeft met deze site de lokale bedrijven en de kennisgedreven economie noodzakelijke ruimte. Dat zorgt voor kwalitatieve jobs voor alle opleidingsniveaus, en maatschappelijke innovaties die iedereen ten goede komen”, zegt Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit).

Randparking

De KU Leuven ziet het als een nieuwe mogelijkheid om innovatieve bedrijven een plaats te geven in Leuven. “De site wordt een plek waar kennisintensieve bedrijven, zoals onze eigen spin-offs, met elkaar in interactie gaan, wat een turbo kan zetten op nieuwe ideeën en innovatief ondernemerschap”, zegt Paul Van Dun, algemeen directeur van KU Leuven Research & Development.

De stad Leuven gaat nu een visienota uitwerken voor de site. Zeker is nu al dat er een nieuw parkeergebouw komt dat ook als randparking voor het stadscentrum zal ingezet worden in de weekends. “Dat moet op korte termijn ook het mobiliteitsprobleem rond de Scheutsite in de achterliggende Zavelstraat verhelpen”, aldus Ridouani.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.