LEUVEN – Het Leuvense ecosysteem Leuven Mindgate heeft een eindejaarslijstje met de tien meest opmerkelijke succesverhalen uit 2019 opgemaakt. Volgens Mindgate zouden die startups ook in 2020 op ieders “to watch”-lijst moeten staan.
Het zo goed als afgelopen jaar was een absoluut topjaar voor heel wat Leuvense start-ups, met talloze internationale erkenningen en samenwerkingen. Onder meer icometrix, Guardsquare en Comate pakten uit met innovatieve ontwikkelingen en vielen op internationaal niveau in de prijzen. Leuven MindGate maakte een lijstje met de 10 meest opmerkelijke succesverhalen van dit jaar: “De groei die we zien bij Leuvense bedrijven is indrukwekkend en gaat ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij. We zien succesverhalen in uiteenlopende sectoren, gaande van de medische industrie en high-tech tot cyber security en design”, aldus Johan Merlevede, CEO van Leuven Mindgate.
Dat Leuven een internationale hub is op vlak van gezondheid, high-tech en creativiteit, is al lang geen geheim meer. Leuven is erin geslaagd om – in nauwe samenwerking met onder meer KU Leuven een aangenaam ondernemersklimaat te creëren. Dit alles weerspiegelt zich in de fantastische resultaten van 2019, met volgende start-ups als koplopers:
icometrix is een grote naam in de health care wereld: het bedrijf werd in het najaar uitgeroepen tot één van de meest innovatieve health start-ups door onderzoekersteam CB Insights. Vanuit hun hoofdkantoor in Leuven ontwikkelt deze AI wereldleider medische software, die klinisch relevante data uit hersenscans (MRI en CT) berekent en dus snelle en betrouwbare diagnoses stelt. Dankzij deze meet-software kan de arts patiënten preciezer en objectiever opvolgen. Deze metingen worden ondertussen wereldwijd gebruikt bij patiënten met multiple sclerosis, de ziekte van Alzheimer, dementie, hersentrauma’s en epilepsie.
De Vlaamse regering riep Guardsquare uit tot dé scale-up van 2019. Daarnaast is het bedrijf al enkele jaren een vaste waarde bovenaan de Deloitte Technology Fast 50 ranking. Deze snelle Leuvense groeier, opgericht in 2014, ontwikkelt software die apps beschermt tegen hackers. Begin dit jaar haalde het bedrijf 29 miljoen dollar op van het investeringsfonds Battery Ventures. Vorige maand kondigde het softwarebedrijf een uitbreiding aan naar Boston.
Ook de medische AI software van het in 2012 opgerichte Diploid kende een succesjaar. De software, Moon genaamd, spoort in minder dan vijf minuten genetische afwijkingen bij pasgeborenen op en doet dit op volledig autonome wijze. Het is de eerste software ter wereld die artificiële intelligentie gebruikt voor de diagnose van zeldzame aandoeningen. Onderzoekers van het Rady kinderziekenhuis pasten Moon, ontwikkeld in Leuven, dit jaar voor het eerst toe om een diagnose te stellen.
Een onbreekbaar fietskader… wishful thinking? De start-up REIN4CED opende deze zomer haar productievestiging van onbreekbare composietkaders in Leuven. REIN4CED ontwikkelde nieuw vezel-versterkt compositiemateriaal, dat het mogelijk maakt om onbreekbare, vederlichte fietskaders te maken. De gerobotiseerde fabriek zal jaarlijks zo’n 20 000 fietsen produceren.
ViroVet zet ook volgend jaar verder de strijd verder tegen de Afrikaanse varkenspest. Het Leuvense biotechbedrijf gaat samen met een Brits onderzoeksteam op zoek naar antivirale geneesmiddelen tegen deze virusziekte bij varkens en everzwijnen.
Dat Leuven ook in de klimaattransitie internationaal een koploper is, werd ook dit jaar nogmaals bevestigd. De organisatie Leuven 2030 ontstond in 2013 en is de drijvende kracht achter een klimaatneutrale stad tegen 2050. De Europese gemeenschap voor klimaatinnovatie Leuven EIT Climate-KIC selecteerde Leuven als één van de tien icoonsteden. Leuven plaatst zich zo op gelijke voet met o.a. Kopenhagen, Amsterdam en Wenen en kan hierdoor rekenen op een financiële steun van 100 000 euro. Leuven 2030 mocht haar klimaataanpak als inspirerende case bovendien enkele dagen geleden voorstellen op de VN-klimaatconferentie in Madrid.
XenomatiX wordt momenteel gezien als dé koploper op vlak van zelfrijdende auto’s. Het Leuvense bedrijf, opgericht in 2013, is een voorloper in de ontwikkeling van lidar-systemen voor auto’s. Deze technologie zorgt er onder meer voor dat wagens geïnformeerd worden over kleine objecten op de weg of over vrije ruimte bij bijvoorbeeld manoeuvreerbewegingen. In 2019 breidde XenomatiX naar Duitsland uit en kaapte deze groeier verschillende internationale awards in de autowereld weg, waaronder de CLEPA Innovation Award.
Het beste van high-tech én design vind je volgens Unizo bij Comate. De Vlaamse Unie van Zelfstandige Ondernemers riep het internationale succesvolle Leuvense bedrijf uit tot “KMO van het Jaar”. Comate ontwikkelt nieuwe toestellen en hulpmiddelen, van uitvinding tot functioneel eindconcept, zonder daarbij het design uit het oog te verliezen. Comate ontwikkelde een medisch toestel dat patiënten in staat stelt om slechts anderhalf uur na een heupoperatie opnieuw te wandelen, goed voor maar liefst 35 000 verkochte exemplaren. Hun nieuwste ontwikkeling (in samenwerking met Fox Biosystems): een biosensor, een meetinstrument dat biostalen analyseert. Met een sterke groei van 30% per jaar en een nettowinst van 10%, zet Comate ook eigen spin-offs op om eigen ontwikkelingen naar de markt te brengen. Medenvision in Aarschot is hier een goed voorbeeld van.
Trends tipte Qaelum dit jaar als snelst groeiende klein bedrijf van Vlaams-Brabant. Deze start-up, opgericht in 2012, groeide voort uit een spin-off van het UZ Leuven. Qaelum doet aan kwaliteitsanalyse van medische beeldvorming. Met het DOSE-programma ondersteunt het bedrijf ziekenhuizen bij de monitoring van de stralingsdosis van patiënten. Het programma vergemakkelijkt de vergelijking met nationale richtlijnen of diagnostische referentieniveaus om zo de stralingsdosis beter te optimaliseren en de veiligheid van patiënt te verbeteren. Begin december 2019 bracht Qaelum een nieuwe DOSE-module uit om de protocollen van CT-scanners centraal te beheren.
Octinion pakte dit jaar uit met een cruciale innovatie voor de landbouw- en aardbeiensector. Het Leuvense bedrijf, dat dit jaar zijn tiende verjaardag vierde, ontwikkelde een robot die kan navigeren tussen aardbeien, de rijpe vruchten kan opsporen en ze vervolgens zonder enige vorm van beschadiging plukt. Deze uitvinding ging ook bij Deloitte niet onopgemerkt voorbij en werd bekroond als sectorwinnaar van de Technology Fast 50 ranking in de categorie hardware.