warmtenet

Leuven start proefboringen voor innovatief warmtenet aan historische Marie Thumasfabriek

LEUVEN - Op de site van de oude conservenfabriek Marie Thumas langs de Leuvense Vaart zijn maandag proefboringen gestart voor een innovatief warmtenet. Daarbij zal aquathermie (met water van de Vaart), geothermie en zonne-energie samen zorgen voor duurzame energie voor de site die binnenkort verbouwd wordt.

Dit najaar worden de bouwaanvragen ingediend voor de ontwikkeling van de oude conservenfabriek Marie Thumas, tussen Wilsele-dorp en de Vaart. Dat gebouw is al jaren vervallen, ingepalmd door tal van organisaties. Tot enkele jaren geleden waren er zelfs woningen in ondergebracht, maar die waren niet meer brandveilig en niet langer conform de wetgeving. Projectontwikkelaar Revive zal het ombouwen tot een levendig stadsdeel met bedrijfsruimte, woningen, handelszaken, verenigingen en nieuwe voetgangers- en fietsverbindingen.

In de toekomst moet de site een toonbeeld worden van duurzaamheid en klimaatneutraliteit. “We hebben als stad het doel om onze uitstoot drastisch te verminderen de komende jaren en 50 procent van die uitstoot komt van de gebouwen. We zijn dus heel blij dat projectontwikkelaar Revive werk wil maken van innovatieve technologie om deze site om te vormen tot een duurzame ontwikkeling”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit).

De burgemeester gaf maandag, samen met schepenen David Dessers (Groen), Carl Devlies (CD&V) en afgevaardigden van partners Revive, Kelvin Solutions en ECoOB, het startschot van proefboringen voor een warmtenet. Dat warmtenet zal niet gewoon energie putten uit één van de natuurelementen, maar verschillende technieken combineren.

 

Het Leuvense team dat de proefboringen uitvoert.

Energie opslaan in bodem

“We zullen warmte en dus energie uit de Vaart halen”, zegt Hartwin Leen van Kelvin Solutions. “In de zomer kan je daar meer warmte uit halen dan in de winter, dus daarom werken we ook met geothermie. We willen de energie die we in de zomer uit het water halen, opslagen in de bodem en in de winter gebruiken. Een batterij, als het ware. Warmtepompen putten bijkomende energie uit de lucht wanneer het nodig is, en de zon wekt de elektriciteit voor de werking van de installatie op.”

Projectontwikkelaar Revive gaat er prat op om zonder fossiele brandstoffen te werken, maar de combinatie van aarde, lucht water en vuur werd nooit in zo’n mate gecombineerd gebruikt. “De proefboring – waarbij we 170 meter diep gaan – is de eerste stap in de realisatie van het project. De resultaten laten ons toe de installatie en het warmtenet verder te ontwerpen, en op basis daarvan verdere stappen te nemen zoals de vergunningsaanvraag.”

Uitbreiding

Revive wil nog dit jaar een vergunningaanvraag indienen, om begin 2023 met de werken te starten. Energiecoöperatie ECoOB werkt mee aan het project, zodat het de Leuvenaars zelf zijn die eigenaar worden van de opgewekte energie. Als het warmtenet er komt, zal het ook zo ontworpen zijn dat het op termijn nog kan uitbreiden. Zo kunnen de stad en de partners de installatie later ook inzetten om andere gebouwen in de omgeving op eenzelfde manier van groene energie te voorzien.