Nieuws Vlaams-Brabant Leuvens bedrijf haalt 600.000 euro groeikapitaal op

Leuvens bedrijf haalt 600.000 euro groeikapitaal op

Leuvens bedrijf haalt 600.000 euro groeikapitaal op

LEUVEN – Het Leuvense Optiflux, ontwikkelaar van een innovatieve methode om fruit na de oogst beter te bewaren, haalt bij de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, Gemma Frisius Fonds (GFF), KU Leuven, de Belgische Fruitveiling (BFV), BelOrta en de oprichters 600.000 euro op. Naast geld brengt de groente-en fruitsector ook  expertise en begeleiding in. Optiflux wil met de extra centen de Europese markt veroveren. 

Het bedrijf is actief in de agrotechsector en is begin 2021 opgericht als een spin-off van de KU Leuven. Optiflux heeft een meetsysteem en bijhorende software ontwikkeld die het mogelijk maken om de bewaringsomstandigheden voor fruit op een dynamische manier te controleren en bij te sturen, zonder de bestaande opslagplaats en installatie ingrijpend aan te passen. De prototypes worden op dit moment grootschalig getest bij de veilingen BFV en BelOrta.

Het innovatieve meet- en controlesysteem is het resultaat van jarenlang onderzoek aan de KU Leuven, in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). Optiflux baseert zich op de ademhalingsmodellen van fruit en laat toe om de beste bewaarcondities te bepalen én de kwaliteit van het fruit te voorspellen. Op basis daarvan kunnen fruitveilingen en -handelaren een gegronde beslissing nemen over de beste timing om een partij fruit te verkopen. In deze eerste kapitaalronde haalt Optiflux 600.000 euro op bij LRM, GFF, KU Leuven, BFV, BelOrta en de oprichters Niels Bessemans, Pieter Coppens, Pieter Verboven en Bart Nicolaï.

Fruit ademt

België produceert gemiddeld zo’n 600.000 ton hard fruit – zoals appelen en peren – per jaar. Na het plukseizoen wordt dat fruit een paar weken tot maanden opgeslagen in koelcellen zodat het gedurende het hele jaar verkocht kan worden. Om de rijping van fruit af te remmen en de kwaliteit te behouden, wordt het fruit in de standaardsystemen van vandaag in een gecontroleerde atmosfeer bewaard, eventueel gecombineerd met ethyleenblockers. De tussentijdse controle gebeurt door middel van handmatige metingen en eventuele manuele bijsturingen. Dat is niet alleen arbeidsintensief, maar geeft ook een beperkt zicht op de uiteindelijke status van het fruit.

Optiflux brengt daar verandering in. “Fruit ‘ademt’”, legt Niels Bessemans, co-founder, CEO & CTO van Optiflux uit. “Onze meetmodule en bijhorende softwarealgoritmes maken het onzichtbare zichtbaar door continu de condities in de koelcel te meten en die gegevens op een slimme manier te verwerken. Op basis van de resultaten stelt het systeem de bewaarcondities automatisch bij. Dat zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities, voor minder afval en uiteindelijk dus ook voor minder waardevermindering. Bovendien is het een volwaardig biologisch proces.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.