LEUVEN – De Leuvense biotech startup miDiagnotics heeft 14 miljoen euro opgehaald. Met deze financiële middelen zal het bedrijf de ontwikkeling kunnen versnellen en zich kunnen voorbereiden op de grootschalige productie van een minisysteem voor bloedanalyses, die snelle testresultaten kan opleveren voor acute, chronische en epidemische ziektes, zoals voor toekomstige pandemieën.
Het extra kapitaal wordt aangebracht door de Leuvense tech-ondernemer Urbain Vandeurzen (6,5 miljoen), life-sciences-ondernemer Rudi Pauwels (3,5 miljoen) en een groep bestaande aandeelhouders (4 miljoen) zoals imec, PMV, Marc Coucke en Michel Akkermans.
Laagdrempelige en snelle bloedtest
MiDiagnostics werd in 2015 opgericht als spin-off van het Leuvense Imec en de Amerikaanse Johns Hopkins (JHU)-universiteit. Het bedrijf werkt aan een relatief goedkoop (20 euro) en snelwerkend minisysteem met chipkaarten, die kleiner zijn dan een bankkaart, en een mobiel analysetoestel met het formaat van een betaalterminal. Uit een druppel bloed, of ander menselijk materiaal, moet het toestel in 20 minuten de gevraagde test kunnen afleveren aan artsen en patiënten.
Vandeurzen en Pauwels
Vandeurzen investeerde al meermaals in de medische sector, via het fonds Smile Invest en zijn persoonlijke vennootschap VF Invest. Life-sciences-ondernemer Rudi Pauwels richtte Tibotec-Virco en Biocartis op. Momenteel is hij voorzitter van miDiagnostics.
Snel vooruitgang
Nicolas Vergauwe, Chief Executive Officer van miDiagnostics: “Het voortdurende engagement van onze oprichters, imec en JHU, van onze bestaande aandeelhouders, samen met de recente bekrachtiging door twee erg succesvolle seriële ondernemers versterkt ons vertrouwen in de toekomst van miDiagnostics. Zij zijn er net als wij van overtuigd dat miDiagnostics de industrie grondig kan hervormen door diagnostiek even toegankelijk te maken als digitale informatie op een smartphone. Samen met de recente vooruitgang in de ontwikkeling van onze technologie en het aan boord halen van de juiste expertise om hiervan een commercieel succes te maken, hebben wij nu alles in huis om heel snel vooruitgang te maken”, zegt Vergauwe.