Nieuws Vlaams Brabant Leuvense app leert reanimatie aan in de klas

Leuvense app leert reanimatie aan in de klas

Leuvense app leert reanimatie aan in de klas

reanimerenOm meer variatie in het EHBO-onderwijs te krijgen lanceerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) twee apps die kinderen aanleren om levens te redden. Een van die twee is de Leuvense app StartnHart van de KU Leuven. Die moet leraren helpen om reanimatie aan te leren in de klas.

De app StartnHart leert je reanimeren op basis van video’s. Je kan kiezen of je reanimeert met of zonder defibrillator. De gebruiker werkt samen met een partner. Een persoon bekijkt de instructievideo’s en leert de andere reanimeren op een oefenpop. Vervolgens wisselen ze van functie. Als  beiden de reanimatie goed beheersen, kunnen ze elkaar evalueren en een score geven. De app werd ontwikkeld door Peter Iserbyt, Nathalie Charlier, Jan Elen en Marc Sabbe.

Reanimatie en EHBO wordt een van de vier thema’s van het actieplan gezondheid en beweging dat eind dit jaar op de Vlaamse Gezondheidsconferentie wordt voorgesteld. Het project wil jonge kinderen tussen 6 en 10 jaar bewust maken van het belang van levensreddende handelingen.

Aan de hand van een beeldverhaal op kindermaat leren kinderen reanimatietechnieken en een greep om luchtwegen vrij te maken. De applicaties worden gefinancierd door het departement Onderwijs en Vorming en zijn gratis te downloaden op tablet en smartphones.

Uit een nieuwe studie van Vigez, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, blijkt dat EHBO een plaats in de klas en tijdens de les krijgt in drie op de vier basisscholen en in negen op de tien secundaire scholen. In de meeste scholen komt het specifiek aan bod in een of meerdere vakken, in het bijzonder in het vijfde en zesde leerjaar.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Brussel, Leuven
Brussel

Van Avermaet ligt onder vuur

LEUVEN/BRUSSEL - Een aantal bestuurders van Bpost vindt dat CEO Jean-Paul Van Avermaet moet opstappen. Dat schrijft zusterkrant De Standaard.  Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.