Leuvense brouwerij bindt strijd aan tegen onverantwoord drinken

leuven drinkt

De stad Leuven, de KU Leuven, UZ Leuven en brouwerij AB InBev hebben woensdag de campagne Smart Drinking Leuven gelanceerd. Daarmee willen ze tegen het einde van 2020 de zogenaamd onverantwoorde consumptie van alcohol in de stad met tien procent doen dalen.

Een vreemd project uitgerekend in de stad die haar faam deels dankt aan (al dan niet uit de hand lopende) braspartijen. En het gaat om een kleine minderheid: 12,5 procent van de mannelijke studenten en 5,6 procent van de vrouwelijke overschrijden wel eens de grens van verantwoord drankverbruik. Zij consumeren wekelijks meer dan respectievelijk 21 en 14 eenheden, zo blijkt uit een bevraging van de KU Leuven.

Voor de campagne wordt nog dit najaar via een nulmeting de alcoholconsumptie in Leuven in kaart gebracht. De studie, die zal worden uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau, moet duidelijk maken welke aandachtsgebieden prioritair in de preventiecampagne aan bod moeten komen. Denk aan consumptie door minderjarigen, rijden onder invloed en bingedrinken onder studenten (bij één gelegenheid een grote hoeveelheid alcohol nuttigen). Toekomstige metingen moeten uitwijzen of de sensibiliseringscampagnes, waarvan de eerste allicht al dit najaar gelanceerd wordt, het alcoholmisbruik effectief terugdringen.

Philippe Vandeuren, directeur legal and corporate affairs bij AB InBev, wijst erop dat het Leuvense initiatief kadert in het wereldwijd streven van de brouwerij naar zogenaamde smart drinking goals. “We lanceren momenteel proefprojecten op zes plaatsen in de wereld. Naast Leuven gaat het om steden in Mexico, Brazilië, de Verenigde Staten, China en Argentinië. Zowel lokale instanties als specialisten in alcoholconsumptie, gezondheid en verantwoord drinken worden daarbij betrokken. Op basis van de resultaten willen we dergelijke campagnes na 2020 uitrollen naar andere steden in de wereld.”

Uit cijfers van UZ Leuven blijkt dat het aantal mensen dat door een alcoholprobleem op de spoedgevallendienst wordt opgenomen de voorbije jaren sterk gestegen is. “Van de ongeveer 3.000 patiënten per jaar voor wie een beroep moet worden gedaan op het psychiatrisch team kampt 45 tot 50 procent met een alcoholprobleem", zegt de Leuvense hoogleraar Ronny Bruffaerts.

“Deze cijfers liggen veel hoger dan in 2000. Toen ging het om 2.000 patiënten, van wie slechts 30 tot 35 procent met alcohol te maken had. De alcoholproblemen zijn ook ernstiger dan vroeger en gaan vaker gepaard met lichamelijke of psychiatrische letsels. Jongeren zijn nu duidelijk meer vatbaar voor alcoholproblemen.”