Nieuws Vlaams Brabant Leuvense durfkapitalisten investeren in vooruitstrevende chemie

Leuvense durfkapitalisten investeren in vooruitstrevende chemie

Copy: essenscia.

Leuvense durfkapitalisten investeren in vooruitstrevende chemie

LEUVEN – De durfkapitalisten van het Leuvense Capricorn Partners en het Amerikaanse onderzoekscentrum Southern Research hebben samen een nieuwe start-up in Amerika opgericht, Trillium Renewable Chemicals. Southern Research heeft zijn gepatenteerde chemische productieplatform exclusief in licentie gegeven aan Trillium die de commerciële ontwikkeling van deze nieuwe technologie in goede banen zal leiden. De nieuwe technologie zet hernieuwbare grondstoffen, zoals suiker of glycerol, om in chemische producten die gebruikt worden om kleding, speelgoed, auto-onderdelen, sportartikelen, verf en zeep te maken.

Tegenwoordig wordt het merendeel van de meer dan 350.000 chemische producten die in omloop zijn, gemaakt van olie of aardgas. Maar gesteund door wetenschappelijke vooruitgang, veranderende consumentenvoorkeuren en de druk van de regelgeving, zal in de toekomst een groeiend aantal chemicaliën worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.

Hernieuwbare grondstoffen 

Trillium Renewable Chemicals is klaar om dit snelgroeiende marktsegment aan te pakken door commercialisering van de technologie die is uitgevonden door Southern Research. De technologie zet hernieuwbare grondstoffen, zoals suiker of glycerol, om in chemische producten zoals acrylonitril, propyleenglycol en acrylzuur. Deze producten worden momenteel vervaardigd uit olie en gas en gebruikt om kleding, speelgoed, auto-onderdelen, sportartikelen, verf, zeep en andere waardevolle materialen te maken.

Mogelijkheden onderzocht 

Het Leuvense Capricorn Partners heeft geïnvesteerd vanuit het Capricorn Sustainable Chemistry Fund. Wouter Van de Putte en Rob van der Meij, van Capricorn Partners: “We hebben de Southern Research Technology meer dan 2 jaar geleden ontdekt en hebben de ontwikkeling op de voet gevolgd en marktkansen in Europa en de VS onderzocht. Dit type ‘groene drop-in’-molecuultechnologie heeft een groot voordeel ten opzichte van nieuwe‘ groene ’molecuulontwikkelingen doordat de toepassingen al volledig ontwikkeld zijn”, zeggen Van de Putte en van der Meij.

Inkomstenstadium 

Het Capricorn Sustainable Chemistry Fund, met een gecommitteerd kapitaal van 86,5 miljoen euro, streeft ernaar de groeiende kansen te benutten die voortkomen uit nieuwe grondstoffen, innovatieve en duurzame processen, beter presterende functionele materialen en slimmer gebruik van kostbare grondstoffen. Capricorn belegt in bedrijven die een gezond financieel rendement combineren met een materiële bijdrage aan en een voortrekkersrol spelen in ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en geavanceerde materialen, processen en producten. Het fonds concentreert zich op bedrijven die zich in een of bijna inkomstenstadium bevinden en op voorwaarde dat de technologieën en producten disruptief zijn en het potentieel hebben om zich aanzienlijk te richten op wereldwijde markten.

Over de financiële kant van de transactie is niet gecommuniceerd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Boortmeerbeek
Boortmeerbeek

Starter van de week: BO HAIR

BOORTMEERBEEK - Aan de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek heeft kapsalon BO HAIR de deuren geopend. Zaakvoerster Brenda Olcas is onze starter… Lees meer